Lyofilizované ovocie
- 26. apríl 2023
- Encyklopédia
Čo je to lyofilizované ovocie
Keď ovocie prechádza procesom lyofilizácie, ide o spôsob, pri ktorom sa odstraňuje vlhkosť, pričom sa ale zachová jeho nutričná hodnota. Z tohto dôvodu mnohé značky potravín používajú túto metódu na konzervovanie jedál bez straty živín. Metóda lyofilizácie odstraňuje 98 % vlhkosti z ovocia a zeleniny.
Rozdiely medzi lyofilizáciou a obyčajným sušením ovocia
Sušené ovocie
Bežné sušenie ovocia, najmä ak sa vykonáva pri vyšších teplotách, môže viesť k degradácii vitamínov a znížiť výhody, ktoré telo získa z jeho konzumácie.
Lyofilizované ovocie
Lyofilizácia je oveľa lepšia pri zachovaní tvaru a farby ovocia, vďaka čomu môže vyzerať chutnejšie. Keďže lyofilizované ovocie znamená, že si zachováva viac ako 90 % živín, je rovnako zdravé ako čerstvé ovocie. Taktiež sa týmto procesom zvyšuje aj jeho trvanlivosť, čo znamená, že ho možno skladovať roky namiesto niekoľkých dní. Lyofilizované ovocie má tiež úžasnú chrumkavosť.
Ako prebieha proces lyofilizácie?
Proces lyofilizácie sa vykonáva sublimáciou. Ovocie sa najskôr zmrazí a následne sa podtlakuje. To spôsobí, že sa kryštály ľadu zdvihnú, čím sa rýchlo premenia z pevného ľadu na paru. Tento proces odstráni vodu oveľa efektívnejšie ako obyčajné sušenie.
Obsah vody v ovocí a nutričná hodnota sú kondenzované a konzervované bez ovplyvnenia štruktúry ovocia. Vďaka tomu je táto technika konzervovania potravín vhodná najmä pre mäkké ovocie, ktoré má relatívne nízky obsah cukru.