NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Bežecké potreby: Aké vybavenie potrebujete na trailový beh?

Bežecké potreby: Aké vybavenie potrebujete na trailový beh?
Rozmýšľate nad trailovým behom? Zlepšite si zážitok z tohto športu so správnym bežeckým vybavením. Prezrite si naše užitočné tipy.

Čo je trailový beh?

​​Trail running, ako už anglický názov naznačuje, je beh v teréne, cez polia a poľnohospodársku pôdu, v horách, alebo beh pozdĺž pláže. Kedykoľvek bežíte po nespevnenom povrchu, ide o trailový beh.

Typickými bežeckými povrchmi sú lesné a poľné cesty, tráva a lúky, single traily, spevnené cesty, kamenné a suťové cesty, miestami aj piesok.

Hlavným cieľom a motiváciou trailového behu je zážitok z prírody. Narozdiel od maratónu, trailový beh nie je o najlepších časoch. Kvôli stúpaniu a klesaniu beh vždy podlieha výkyvom a málokedy je tempo počas celého behu rovnaké. Rýchlosť preto nie je prioritou, ide skôr o prekonávanie samého seba a zážitok z behania v prírode.

Aké sú výhody trailového behu?

Trailový beh prináša výhody pre telo aj myseľ. Zatiaľ čo rôznorodý terén bude výzvou pre vašu fyzickú zdatnosť, budete zároveň v obklopení upokojujúcej prírody.

Pri pohľade na trailový beh z fyzického hľadiska sú mäkké povrchy väčšiny trailov lepšie pre vaše kĺby, pretože absorbujú časť nárazov. Ak sa budete držať mierneho tempa behu, môžete tiež minimalizovať alebo sa dokonca vyhnúť niektorým bežným zraneniam súvisiacim s behom. Vďaka stúpaniam, klesaniam, odbočkám a vysokej nadmorskej výške bude beh na chodníkoch vyžadovať, aby vaše telo pracovalo všestrannejším spôsobom.

Čo budete potrebovať na trailový beh? 

Tenisky na beh

V prvom rade budete potrebovať kvalitné tenisky určené na beh. Správna bežecká obuv je najdôležitejšou súčasťou vášho vybavenia. Trailové bežecké topánky musia spĺňať niekoľko náročných požiadaviek. Musia byť veľmi robustné (aby odolávali výkyvom počasia), musia poskytovať pohodlie na niekoľkohodinový beh, a nemali by veľa vážiť.

Preto sú trailové bežecké topánky navrhnuté trochu inak ako bežné bežecké topánky. Drsný terén si od topánok vyžaduje predovšetkým odolnosť a robustnosť. Ich podrážka je často o niečo tuhšia. Väčšina topánok sa navyše dodáva s gumenou krytkou v oblasti prstov, ktorá ponúka dodatočnú ochranu. Vrchný materiál je výrazne robustnejší ako u tradičných bežeckých topánok, aby vás ochránil pred tŕňmi a porastom.

Náš tip: Trailová bežecká obuv Salomon

Trailová bežecká obuv Salomon Speedcross ponúka pohodlie aj zaručenú kvalitu. Disponuje rýchlym šnurovaním Quicklace™ pomocou jedného utiahnutia v kombinácii so systémom SensiFit™, ktorý krásne obopne celé chodilo a zaistí maximálne pohodlie. Antibakteriálna vložka Ortholite je perfektne priedušná a anatomicky sa prispôsobuje chodidlu. Je podporená medzipodrážkou s technológiou Lightweight Muscle a to kombináciou tých najlepších tlmiacich materiálov – predtvarovanej a vstrekovanej EVA peny, čo zaisťuje excelentné odpruženie aj anatomickú podporu. Podrážka Contagrip® má skvelý grip na každom povrchu.

męskie buty do biegania

Salomon Speedcross 5

Oblečenie na beh

Existujú dve základné pravidlá týkajúce sa oblečenia vhodného na trailový beh:

  1. Vyhnite sa bavlne

Bavlna vo všeobecnosti nie je vhodná na športové oblečenie, pretože saje pot, ktorý nedokáže rýchlo rozptýliť. Vďaka tomu vám rýchlejšie začne byť zima. Vlhkosť môže navyše viesť k nepríjemnému odieraniu pokožky. To je samozrejme niečo, čomu sa chcete na trailových behoch trvajúcich niekoľko hodín vyhnúť.

  1. Vezmite si dostatok oblečenia, aby ste mohli reagovať na zmeny počasia.

Pri dlhších výletoch po horách platí pravidlo, že by ste nikdy nemali vychádzať len v tričku a šortkách. Najmä v jesennom období býva počasie nepredvídateľné a môže vás nepríjemne prekvapiť. Nepredvídaný dážď či výkyvy teplôt, najmä, ak bežíte cez lesy, sú v chladnejších obdobiach bežným javom. Na cesty si teda vezmite bežeckú bundu do dažďa, mikinu na beh alebo minimálne bežecké tričko s dlhým rukávom.

Dámska nepremokavá bunda Dynafit Alpine GTX Jacket

Náš tip: Kompresné ponožky na beh

Ponožky Dynafit No Pain No Gain nielenže dokonale regulujú teplotu chodidla ale aj efektívne odvádzajú vlhkosť. Sú ideálne do topánok s nízkym strihom. Pevná pletená konštrukcia ponožiek poskytuje dodatočnú podporu a účinne zabraňuje oderu. Zóny v oblasti špičky a päty zvyšujú priedušnosť a vaša pokožka zostane suchá aj pri intenzívnych výstupoch.

Bežecký batoh

Ďalšiu nevyhnutnú súčasť výbavy pre dlhšie trailové behy nájdete na chrbte: trailový bežecký batoh. V závislosti od dĺžky cesty odporúčame batoh o objeme 2 až 15 litrov. 

Zvoliť si môžete aj bežeckú vestu, ktorá tiež slúži ako batoh. Je menšia ako turistický batoh, ale stále má priestor na nevyhnutné veci, ako sú tyčinky, voda alebo náhradné oblečenie. Väčšina týchto batohov disponuje aj priehradkou na zips, do ktorej bezpečne uložíte kľúče, mobil či peniaze.

Náš tip: Bežecký batoh Dynafit Ultra Pro 15

Ak sa chystáte na dlhý trailový beh, skvelou voľbou bude bežecký batoh Dynafit Ultra Pro 15. Veľkým plusom je jedinečný predný plášť, ktorý vás ochráni pri náhlej zmene počasia. Ramenné popruhy sú anatomicky tvarované, aby sa čo najlepšie prispôsobovali. Okolo hrudi možno batoh utiahnuť pomocou elastickej gumy. Tento systém je oveľa rýchlejší ako klasický prackový, a teda Vás nebude zdržiavať, až si budete chcieť z batohu čokoľvek vytiahnuť. 

Batoh má množstvo vonkajších vreciek, do ktorých si môžete uložiť fľaše, energetické tyčinky či telefón. Ak je deň veľmi horúci, môžete si do batohu bez problému pribaliť aj hydratačný vak.

plecak do biegania

Bežecký batoh Dynafit Ultra Pro 15

Športová fľaša

Dostatok hydratácie je životne dôležitý pre zdravý trailový beh. Dostatočný pitný režim pred, počas a po skončení tiež napomáha rýchlej regenerácii vášho tela.
Nezabúdajte preto na športovú fľašu alebo hydratačný vak, ktorý si so sebou pribalíte do batohu.

Bežecké okuliare

Pri trailovom behu myslite aj na ochranu očí. Počas slnečných dní oceníte bežecké slnečné okuliare, ktoré dobre absorbujú slnečné svetlo aj vo vyšších nadmorských výškach. Pri výbere okuliarov sa inšpirujte našim predošlým článkom, v ktorom sme radili, ako si vybrať vhodné športové okuliare.

Náš tip: Športové slnečné okuliare Dynafit Ultra Evo Sunglasses

Okuliare Dynafit Ultra Evo vážia len 31 gramov, takže ich na tvári ani neucítite. Ponúkajú len to najlepšie: Spoľahlivú ochranu pred slnečnými lúčmi, nízku váhu a jasný výhľad. Disponujú sklami od talianskej značky Divel a sú opatrené technológiou Evo, ktorá zvyšuje kontrast a zlepšuje podanie farieb, takže budete mať plné a jasné videnie za každej situácie.

Športové slnečné okuliare Dynafit Ultra Evo Sunglasses

Čelovka na beh

Najmä v období, keď sú dni kratšie a tma prichádza rýchlejšie, budete na trailový beh potrebovať aj čelovku. Beh s čelovkou vám umožní lepšie vidieť trasu po ktorej bežíte, čím zabránite možnému zraneniu a strateniu sa, najmä ak bežíte po nie úplne známej trase.  Beh s čelovkou, okrem iného, vnesie do behu zábavu a dobrodružstvo :)

Náš tip: Čelovka Petzl Tikkina Hybrid

Ľahká a kompaktná čelovka Petzl Tikkina je vhodná na široké spektrum outdoorových aktivít.

Táto hybridná čelovka má 3 režimy svietenia, od čoho sa odvíja aj dosah svetla a výdrž batérie. Pri najsilnejšom režime čelovka svieti silou 250 lumenov a vydrží približne 2 hodiny. Naopak pri najslabšom úspornom režime má dosah cca. 10 metrov a vydrží veľmi slušných 120 hodín.

led czołówka do biegania

Zdroj: Dreamstime.com

Športové hodinky na behanie

Vďaka športovým hodinkám na behanie sa v lese či na poľnej ceste nestratíte, budete vedieť, aké počasie vás stretne a budete mať prehľad o vašich zdravotných matrikách.

Náš tip: Bežecké GPS hodinky Garmin Forerunner 245 Music

Ak to s behom myslíte vážne a navyše radi pri ňom počúvate hudbu, tak Forerunner 245 ponúka všetko čo potrebujete. Hodinky ponúkajú základný až pokročilý tréning s podporou vlastných tréningov a adaptívnych tréningových plánov. Forerunner 245 je vylepšený o pokročilé bežecké metriky a funkcie, ktoré ste predtým našli len v modeloch vyšších rád. 

Štandardne vybavený plne-integrovaným optickým snímačom na zadnej strane hodiniek s možnosťou rozšírenia o voliteľný externý pulzomer (hrudný pás) a ďalšie ANT+ snímače pre beh.

Ste pripravení na nové trailové dobrodružstvá?

Vďaka tomuto základnému vybaveniu na trailový beh by ste si mali trailové dobrodružstvá, ktoré na vás čakajú vychutnať naplno. 
Vybavte sa na trailový beh s Outdoorlive a užite si všetky benefity, ktoré tento šport prináša.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.