NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Ako sa správne starať o termoprádlo? Poradíme vám!

Ako sa správne starať o termoprádlo? Poradíme vám!
Na to, aby funkčné oblečenie plnilo svoju funkciu musíte sa oň poctivo starať a správne vrstviť. Prečítajte si naše tipy a termoprádlo vám poslúži roky.

Čo je funkčné oblečenie?

Funkčné oblečenie je typ outdoorového oblečenia vyrobeného z látok, ktoré majú špecifické vlastnosti z hľadiska regulácie telesnej teploty, pohodlia a ochrany pred rôznym vplyvom počasia. Tieto syntetické vlákna rýchlejšie schnú a lepšie sa zahrejú a sú často vetruvzdorné a čiastočne vodeodolné, vďaka čomu sú skvelou voľbou pri rôznych športoch a outdoorových aktivitách.

Princíp troch vrstiev funkčného oblečenia

Princíp troch vrstiev je jednoduchý a fungujúci systém, ktorý kombinuje viaceré vrstvy funkčného oblečenia a zaisťuje tak maximálny komfort.

Ide o tieto vrstvy:

Vrstva 1 – Termobielizeň

Termoprádlo je prvá vrstva oblečenia, ktorá príde do kontaktu s vašou pokožkou. Pomáha regulovať telesnú teplotu tým, že odvádza pot z pokožky a udržuje ju v suchu.

Keďže je termo oblečenie z dvojvrstvovej tkaniny, zachytáva viac telesného tepla, ako by dokázala jedna vrstva oblečenia. Pri nosení pod bežným oblečením dokáže termoprádlo človeka v chladnom prostredí zahriať aj mnoho hodín.

Termo oblečenie tiež poskytuje pohodlie a voľnosť pohybu pri akýchkoľvek outdoorových aktivitách.

Niekoľko tipov na kvalitné termoprádlo:

Dámske termoprádlo

TIP na funkčné tričko s dlhým rukávom: Dámske funkčné tričko Dynafit Speed Dryarn Longsleeve

Ide o ľahké termo tričko Dynafit Speed Dryarn s dlhým rukávom, ideálne ako základná vrstva pre skialpové a lyžiarske túry. Vďaka jeho hmotnosti ho ocenia aj trailoví bežci a aktívni športovci. Funkčný elastický materiál Dynafit Dryarn aktívne odvádza vlhkosť, vďaka čomu vám pri spotení nehrozí prechladnutie. Vysoký komfort umocňuje bezšvový strih a antibakteriálna technológia, ktorá zabraňuje tvorbe nepríjemných pachov.

damske termo tricko s dlhym rukavom

Dámske funkčné tričko Dynafit Speed Dryarn Longsleeve

TIP na termo set: Dámsky set funkčného prádla Craft Core Dry Baselayer

Sada CRAFT CORE Dry Baselayer je zameraná na športovcov orientovaných na voľný čas, ktorí hľadajú pohodlnú, ľahkú a funkčnú bielizeň. Súprava termo trička s dlhým rukávom a dlhých termo nohavíc je vyrobená z tenkej, recyklovanej funkčnej textílie s efektívnym odvodom vlhkosti. Ergonomický strih s plochými švami umožňuje ideálne padnutie a maximálnu voľnosť pohybu.

termopradlo set Craft

Dámsky set funkčného prádla Craft Core Dry Baselayer

Pánske termoprádlo

TIP na termo nohavice: Pánske termonohavice Dynafit Speed Dryarn Tights

Ide o ľahké termo legíny Dynafit Speed Dryarn, ktoré sú ideálne ako základná vrstva pre skialpové a lyžiarske túry. Vďaka veľmi nízkej hmotnosti ich ocenia aj trailoví bežci a aktívni športovci. Toto kvalitné termo oblečenie pre mužov Vás spoľahlivo ochráni pred nachladnutím a udrží vnútornú klímu tela v komforte.

termo nohavice pánske

Pánske termonohavice Dynafit Speed Dryarn Tights

TIP na termo tričko: Pánske funkčné tričko Craft PRO Wool Extreme X

CRAFT Pro Wool Extreme X je vysoko priedušné funkčné tričko pre všetkých milovníkov zimných športov. Zmes rýchloschnúcich syntetických vlákien a merino vlny potláča tvorbu nepríjemných pachov, zaisťuje príjemný pocit sucha a maximálne pohodlie. Vaflová štruktúra trička účinne zadržiava teplo. Ak túžite po maximálnom tepelnom komforte aj počas dlhých športových aktivít, tak ide o ideálnu možnosť.

 termoprádlo craft

Pánske funkčné tričko Craft PRO Wool Extreme X

Vrstva 2 – Termoizolačné oblečenie

Funkciou strednej vrstvy je zabezpečiť, aby ste zostali v teple. Zároveň musí byť schopná transportovať vlhkosť. Hrúbka tejto vrstvy sa mení v súlade s teplotou a počasím. 

Pri druhej vrstve môžete siahnuť napríklad po funkčnej mikine alebo termo roláku, ale zároveň môže byť druhou vrstvou aj páperová bunda.

TIP: Dámska funkčná mikina Mammut Aconcagua Light ML Hooded

Stredná vrstva, na ktorú sa môžete spoľahnúť vo vysokých horách aj prechádzkach po prírode. Funkčná bunda Aconcagua Light ML Jacket je vhodná na rôzne horské podmienky. Ľahký, pohodlný a pružný materiál Pontetorto Technostretch s vysokou priedušnosťou Vám poskytne ideálne podmienky pri stúpaní aj klesaní.

termo mikina Mammut

Dámska turistická mikina Mammut Aconcagua Light ML Hooded

Vrstva 3 – Nepremokavé bundy a nohavice

Ide o vonkajšiu vrstvu, ktorá vás ochráni pred snehom, vetrom či dažďom. Je veľmi dôležité pochopiť, že priedušná látka je schopná „dýchať“ iba paru – nie pot v tekutej forme. Ak zaznamenáte kondenzáciu na vnútornej strane vonkajšej vrstvy, môžete mať pocit, že vonkajšia vrstva nie je vodotesná – problém sa však často dá vyriešiť správnou vnútornou a strednou vrstvou. Správne použitie vnútornej a strednej vrstvy je totiž rozhodujúce pre získanie plnej funkcie vonkajšej vrstvy. V predošlom článku sme rozoberali rozdiely medzi turistickými nohavicami a o tom, aké je ich využitie pri rôznych outdoor aktivitách. Určite naň hoďte očkom :)

TIP: Pánska nepremokavá bunda Mountain Equipment Garwhal Jacket

Nepremokavá bunda Mountain Equipment Garwhal je skvelou vrchnou vrstvou, ktorá vás ochráni v nepriaznivom počasí. Špičková membrána Gore-Tex® Paclite® je vode aj vetruodolná a vysoko priedušná. Tvarované rukávy so skosenými manžetami a predĺžený chrbát robia z tejto bundy skvelého spoločníka aj pre horolezcov.

nepremokavá termo bunda panska

Pánska nepremokavá bunda Mountain Equipment Garwhal Jacket

Termo oblečenie

Poďme sa teraz detailnejšie pozrieť na prvú vrstvu funkčného oblečenia, ktorou je termoprádlo.

Hrúbky termoprádla

  • Tenké termoprádlo

Tenké termoprádlo veľmi dobre odvádza vlhkosť a udržuje pokožku v suchu. Toto oblečenie sa používa pri aktivitách s veľmi nízkou intenzitou počas teplejších dní alebo pri aktivitách s vysokou intenzitou v chladnejších dňoch. Je vhodné na beh, bežky či lyžovanie.

  • Stredne hrubé termoprádlo

Stredné termoprádlo je vhodné na chladné alebo veľmi chladné dni s miernou intenzitou, keď sa čiastočne hýbete, ale taktiež trávite nejaký čas v sede alebo v stoji bez pohybu. Taktiež po ňom môžete siahnuť aj pri vysokej intenzite pri veľmi nízkych teplotách vzduchu. Hodí sa na beh pri nízkych teplotách, turistiku v chladnom počasí, lyžovanie a iné aktivity. 

  • Hrubé termoprádlo

Hrubé termoprádlo je vhodné do veľmi chladného počasia. Môžete ho využiť na akýkoľvek druh aktivity, predovšetkým však na turistiku a expedície.

Materiály termoprádla

Väčšina termoprádla je vyrobená z dvoch druhov tkanín: merino vlny a syntetických tkanín, ako je polypropylén. Tieto tkaniny neabsorbujú vlhkosť veľmi dobre, ale vyťahujú ju von, kde sa rýchlejšie odparuje a zachováva suchý pocit na pokožke. 

Obe tieto látky majú podobné vlastnosti: účinne odvádzajú vlhkosť od pokožky, schnú oveľa rýchlejšie ako bavlnená bielizeň a znižujú kolísanie telesnej teploty.

  • Syntetika

Na termoprádlo sa používa množstvo rôznych syntetických materiálov, pretože dobre odvádzajú vlhkosť a poskytujú dodatočné teplo. Výhodou syntetiky je jeho schopnosť rýchlo schnúť. Má však aj určité nedostatky – treba ho vyprať po každom aktívnom použití, aby nezapáchal.

  • Merino vlna

Merino vlna je veľmi mäkká a pridáva sa do širokej škály termoprádla. Používa sa na tenšie termo oblečenie určené na aktívny pohyb, aj na hrubšie termoprádlo určené na použitie pri veľmi nízkych teplotách. 

Termoprádlo z merino vlny veľmi dobre odoláva nepríjemným pachom a možno ho nosiť každý deň bez prania po dobu jedného týždňa. Vďaka schopnosti regulovať teplo je merino vlna ideálnou voľbou pre celoročné použitie.

Ako správne prať termoprádlo?

Pri praní je potrebné dodržiavať množstvo špecifických pravidiel, aby si vaše termoprádlo čo najdlhšie zachovalo svoje funkcie v plnej sile. Vo svojej podstate je starostlivosť o takéto výrobky veľmi podobná bežnému praniu kvalitného jemného oblečenia. Pravidlá prania by mali byť v prvom rade uvedené na štítku.

Poďme sa však pozrieť na základné prvky, ktorými sa pri praní termoprádla možno riadiť:

  • Termoprádlo neperte vo väčšej teplote ako 40 stupňov. Mohlo by tak stratiť svoje jedinečné vlastnosti.
  • Mali by ste tiež nastaviť režim „bez odstreďovania“, pretože silné stláčanie môže poškodiť štruktúru bielizne.
  • Stáva sa, že termoprádlo časom stratí svoju snehobielu farbu. Nikdy nepoužívajte bielidlo, ani  termoprádlo nevyvárajte. Stratilo by tak nielen svoje vlastnosti, ale aj vzhľad.
  • Ak máte na výber z rôznych režimov prania, nastavte jemné alebo ručné pranie.
  • Termoprádlo perte v špeciálnych práškoch alebo tekutých výrobkoch. Štandardný prací prostriedok môže zostať v bunkách tkaniny, čím sa znížia jej hrejivé vlastnosti. Zároveň nepoužívajte prostriedky s obsahom chlóru.
  • Je tiež povolené prať termoprádlo rukami.

Ako správne sušiť termoprádlo?

Správne pranie termoprádla tvorí len polovicu úspechu. Ešte ho totiž treba správne vysušiť.

Riaďte sa preto týmito tipmi:

  • Nechajte termoprádlo vysušiť vonku alebo v dobre vetranom priestore.
  • Nenechávajte ho sušiť na radiátore alebo ohrievači.
  • Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu.
  • Termoprádlo nežehlite.

bielizna termiczna

https://www.dreamstime.com/

Nepodceňte výber kvalitného termoprádla

Správne termoprádlo vám môže zabezpečiť ešte lepší zážitok a ochrániť vaše zdravie pri každej outdoorovej aktivite aj počas chladnejších dní. Vyzbrojte sa na zimné dobrodružstvá s funkčným oblečením a termoprádlom od Outdoorlive.sk. Nájdete tu kvalitné značky ako Ortovox, Mammut, Dynafit, Salewa, ale aj mnohých ďalších osvedčených výrobcov. Vyberte si z našej ponuky a hor sa zbierať adrenalínové zážitky, ktoré na vás túto zimu čakajú.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.