NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Aké kempingové vybavenie by sa malo nachádzať v základnej výbave nováčika

Aké kempingové vybavenie by sa malo nachádzať v základnej výbave nováčika
Chystáte sa na váš prvý kemping a neviete, ako si vybrať základné kempingové vybavenie? Prezrite si náš prehľad a pripravte sa na dobrodružstvo naplno.

Základom je výber dobrého stanu

Kempingový stan by mal byť na prvom mieste vášho zoznamu priorít. Kvalitný prístrešok je dôležitým prvkom, pretože vás ochráni pred živlami a udrží vás v suchu, teple a pohodlí. Výber stanov je veľký, na trhu nájdete množstvo stanov rôznych typov, veľkostí a hmotností.

Ako vybrať stan?

Výber stanu by ste mali prispôsobiť druhu kempingu, na ktorý sa chystáte. Ak sa chystáte na pešiu turistiku, stan by mal byť v prvom rade ľahký, aby vám cestu príliš nesťažoval. Ak ale máte v pláne cestovať autom, veľkosť a hmotnosť nemusia byť rozhodujúce kritéria. Môžete si tak zadovážiť väčší rodinný stan, ktorý vám poskytne viac priestoru a komfortnejšie spanie.

Ďalším dôležitým kritériom pri výbere je obdobie, v ktorom sa vyberiete stanovať. Ak sa chystáte kempovať skôr v teplejšom období počas roka, stačiť by vám mal 3-sezónny stan. Ak ale zvažujete aj zimné kempovanie, v tom prípade by ste sa mali poobzerať po 4-sezónnom stane, ktorý sa primárne používa na zimné kempovanie alebo horolezectvo.

Typy stanov

Stan pre 2 osoby

Ak sa chystáte na kemping len dvaja, stačiť vám bude stan pre dvoch ľudí, ktorý je ľahší a zaručí tak vysoký komfort počas cestovania.

Stan pre 3 osoby

V prípade, že ste traja, napríklad dvaja rodičia s dieťaťom, alebo traja kamoši, vhodnou voľbou pre vás môže byť stan pre tri osoby. Stan má zväčšený vnútorný priestor, vďaka čomu je pohodlnejší a opticky priestrannejší.

Stan pre 4 osoby

Ide o veľkokempingové stany, ktoré síce majú väčšiu hmotnosť, ale disponujú veľkým priestorom, v ktorom sa môžu pohodlne vyspať až štyria ľudia. Tieto stany majú poväčšine aj predsieň, ktorú možno využiť napríklad na varenie, uskladnenie batožiny alebo pohodlné posedenie na hranie spoločenských hier v daždivom počasí.

Rodinné stany

Rodinné stany disponujú priestorom od 4 až po 6 ľudí. Sú tak ideálnou voľbou pre väčšie rodiny alebo partiu kamarátov.

Nepodceňte ani výber kvalitného spacáku

Prístrešok nad hlavou už máte. No ku celkovej pohode, pohodliu i zdraviu je dôelžité zvoliť aj správnu prikrývku, ktorá ochráni vaše telo pred vonkajšími vplyvmi. Pri výbere spacáku je potrebné zvážiť tri hlavné faktory:

  • teplota
  • izolácia
  • veľkosť

Ako vybrať spacák?

To, v akom ročnom období budete kempovať taktiež vplýva na výber správneho spacieho vaku. Spacáky sú vo všeobecnosti plnené páperím alebo syntetickým materiálom čo z nich robí favoritov zimných spacákov a kempovania v chladnejšom období roka. Páperové spacáky sú drahšie, ale sú ľahké a teplé. Pri kempingu v horúcich letných dňoch by vám mal postačovať aj ultraľahký spacák, ktorý nezaberie veľa miesta a nespôsobí zbytočnú záťaž.

Naopak, spacák zo syntetického materiálu je síce ťažší, ale je lacnejší a vhodnejší do vlhkých podmienok. Takéto spacáky sa zídu počas chladnejších dní.

Čo sa týka veľkosti, pozerajte sa na dĺžku a šírku, ale zvážte aj to, ako dobre sa spacák zbalí. Vybrať si môžete z osvedčených značiek ako sú spacáky Mammut alebo spacáky Husky, pri ktorých sa rozhodnete nemusíte obávať kroku vedľa.

Karimatka vám zaručí pohodlie a dodá potrebnú izoláciu

Podložka alebo karimatka na spanie kľúčové, pretože medzi vaše telo a studenú, tvrdú zem vkladajú vrstvu odpruženia a izolačného vzduchu.

Penová, nafukovacia, alebo samonafukovacia karimatka. Čím sa líšia?

Aj karimatiek nájdeme na trhu mnoho a môže byť niekedy mätúce vybrať si medzi nimi tú správnu. Možno máte doma karimatku z jógy, a poviete si, že vám stačí. Avšak toto riešenie neodporúčame. Karimatka na jógu totiž nespĺňa potrebné parametre.

Toto sú základné typy, ktoré si môžete zadovážiť pre účely kempingu:

Penová karimatka

Zvoliť si môžete jednoduchú penovú karimatku, ktorá je ľahká a lacná, ale poskytuje menej pohodlia a zaberá pri zrolovaní viac miesta. Takáto karimatka je ideálnou voľbou na dlhé turistické výlety, kemping alebo hororlezecké expedície.

Samonafukovacia karimatka

Ďalšou možnosťou je samonafukovacia karimatka, ktorá je nastaviteľná, dobre izolovaná a poskytuje väčšie pohodlie, medzi jej nevýhody však patrí väčšia hmotnosť. Ušetrí vám množstvo času, nakoľko ho nemusíte strácať s manuálnym nafukovaním. Zabezpečí vám vynikajúci komfort, takže sa budete cítiť vonku ako doma.

Nafukovacia karimatka

Ide o podobný typ ako pri samonafukovacej karimatke, avšak nafukovacia karimatka nedisponuje automatickým nafukovaním, ale je potrebné ju nafúknuť manuálne. Takéto karimatky sú však cenovo dostupnejšie a zabezpečujú výborný pomer hmotnosti a tepelno-izolačných vlastností.

Ako vybrať správnu karimatku do stanu?

Najlepšia voľba pre vás tak bude opäť závisieť od typu kempingu, ktorý plánujete robiť. Pri pešej turistike šetrite gramy čo najviac to pôjde a zvoľte takú karimatku, ktorá vás nezaťaží. Pri autokempingu si zase pokojne zaobstarajte poriadnu nafukovaciu posteľ, ktorú auto bez problémov odvezie.

Taktiež zvážte pohodlie. Väčšina vysoko kvalitných a ľahkých podložiek má hrúbku od 2 do 8 cm. Ak ste už niekedy spali na podlahe a bola pre vás príliš tvrdá, vyberte si podložku s hrúbkou aspoň 5 cm.

Užite si čas v prírode naplno

So správnym základným vybavením si môže zážitky v prírode vychutnať aj úplný začiatočník. Stačí, aby ste si dali záležať na kvalitnej výbave, ktorá vám zabezpečí na vašom dobrodružstve potrebný komfort a bezpečnosť.
Prezrite si našu bohatú ponuku kempingového vybavenia a užite si leto v prírode naplno.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.