NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Viete, ako si správne vyskladať ferratové sety? Inšpirujte sa!

Viete, ako si správne vyskladať ferratové sety? Inšpirujte sa!
Ferraty sú fascinujúcim dobrodružstvom, ktoré vyžaduje málo, no o to kvalitnejšieho vybavenia. Poradíme vám ako si správne vyskladať ferratové sety.

Výstroj na ferratu, vďaka ktorej budete v bezpečí 

Via ferraty využívajú špecifickú súpravu vybavenia navrhnutú tak, aby vás ochránila pred všetkými možnými scenármi. Medzi hlavné časti výbavy patria ferratové sety, prilba, horolezecký postroj, tlmič pádu či rukavice. Nemali by ste však zabúdať ani na pevné topánky, ktoré vám nespadnú z nôh a prinesú vám pocit ľahkosti a komfortu.

Oblečenie na ferraty

V závislosti od ročného obdobia, v ktorom sa na ferraty vyberiete, majte na výber z viacero variánt oblečenia. V batohu by každopádne nemalo chýbať tričko s krátkym alebo dlhým rukávom. Počas chladného alebo vlhkého počasia odporúčame vrstviť funkčné, ľahké a priedušné outdoorové oblečenie. Pretože aj keď sa možno pri výstupe zapotíte, pri neskoršom zostupe nechcete prechladnúť. Rozumným nápadom sú aj vhodné softshellové nohavice či šortky.

Obuv na ferraty

Skala, na ktorú budete liezť, môže byť drsná a nerovná, takže odporúčame investovať do kvalitných a bezpečných topánok. Výber správnej obuvi na via ferraty závisí od faktorov, akými sú terén, dĺžka a technickosť trasy.

Ferratová obuv by mala mať dosť tuhú podrážku, aby podopierala nohu, pretože veľa času strávite státím na okrajoch malých skál, rebríkoch a oceľových lankách. Zároveň však musí byť extrémne odolná, aby zvládla ostrejšie skaly či komplikovanejší terén.

Ak sa chystáte na náročnejšie nájazdy alebo zjazdy, alebo je výstup súčasťou dlhšej túry, vyberte si zároveň topánky s podporou členku.

NÁŠ TIP: Turistická obuv La Sportiva Boulder X

Táto obuv je naozajstný univerzál, ktorý oceníte najmä na turistike po lesných a skalnatých oblastiach. Vďaka horolezeckému šnúrovaniu od špičky inšpirovanému projektom Mythos, sú topánky La Sportiva Boulder X ideálne na via ferraty, kde poskytnú skvelý grip a maximálnu stabilitu. Patentovaný Impact Brake System zvyšuje brzdnú silu a stabilitu pri zostupoch. Zvršok z velurovej semišovej kože je doplnený o ochrannú pogumovanú zónu po celom obvode, čo dodáva topánke väčšiu odolnosť proti oderu, ale aj preniknutiu blata, vody a pod.

 la sportiva boulder x

Dámska turistická obuv La Sportiva Boulder X

Ferratové sety

Aby ste zaistili bezpečné spojenie medzi vašim horolezeckým postrojom a lanom, potrebujete časť vybavenia nazývanú ferratový set. Tieto ferratové sety, navrhnuté špeciálne pre via ferrata, obsahujú tlmič pádu, ktorý má za úlohu stlmiť prípadný pád. Pri páde sa tlmič roztrhne, nárazová energia sa pohltí a pád sa tak dynamicky spomalí. Ďalšiu časť ferratového setu tvoria dlaňové karabíny, ktoré majú automatickú poistku, aby sa ľahko používali.

Hlavnou vlastnosťou, na ktorú si treba dať pozor pri výbere ferratového setu je dizajn karabíny. Na via ferratách budete musieť karabíny často zapínať a odopínať, takže aby to nebolo pre vaše ruky únavné, uzamykacie mechanizmy by sa mali dať ľahko ovládať a pritom stále poskytovať bezpečie.

NÁŠ TIP: Ferratová brzda s tlmičom pádu CT Classic-K Slider

Set Via ferrata CT Classic-K Slider je vybavený patentovaným tlmičom energie SLIDER s progresívnym trhaním. Karabíny disponujú automatickým krúžkom proti rotácii a sú široké, takže sa jednoducho používajú. Karabíny sú taktiež vybavené gumovou tyčou Fixbar umiestnenou na základni karabíny, ktorá zabraňuje ich otáčaniu okolo popruhu. Výsuvné ramená sú pevné a elastické v rozmedzí 40-70 cm a spojené s textilným absorbérom energie pomocou pevného popruhu, ktorý zároveň slúži ako tretí bod pripojenia.

tlmič pádu

Ferratová brzda s tlmičom pádu CT Classic-K Slider

Ferratový postroj

Ďalším základným bezpečnostným vybavením na via ferraty je horolezecký úväz. Vybrať si môžete napríklad sedacie úväzy, ktoré sú len minimálne polstrované. Ak so sebou nosíte veľký a ťažký batoh, odporúčame vám zvoliť si radšej celotelový úväz. V prípade pádu by vás totiž váha batohu mohla strhnúť dozadu a pretočiť.

Venujte veľkú pozornosť prispôsobeniu výstroja na ferratu, aby vám prinášal nielen bezpečie, ale aj pohodlie a komfort, pretože ho budete mať na sebe pomerne dlhú dobu. Mali by ste sa tiež uistiť, že vám postroj sedí s ďalšími vrstvami rovnako dobre, ako aj bez nich.

NÁŠ TIP: Sedací úväz Black Diamond MOMENTUM 

Sedací úväz Black Diamond MOMENTUM s moderným dizajnom roznáša tlak po celej ploche polstrovania, vďaka nosnému pruhu rozdelenému do dvoch častí. Nohavičky TrakFIT sú veľmi ľahko nastaviteľné a komfortné. Ak naozaj hľadáte sedák pre všetky typy lezeckých aktivít, či na umelú stenu alebo na veľkú stenu v horách s rýchloschnúcou podšívkou a z oderuvzdorného materiálu na vrchnej strane, tak sedák Momentum je práve pre vás.

horolezecky uvaz

Pánsky sedací úväz Black Diamond MOMENTUM

Rukavice na ferratu

Rovnako ako počas lezenia chránite iné časti tela, je potrebné myslieť aj na ruky, ktoré v tomto prípade zohrávajú jednu z najdôležitejších úloh. Rukavice by mali byť nevyhnutnou výbavou každého dobrodruha, ktorý zdoláva via ferratu. Úlohou rukavíc na lezenie je vaše ruky ochrániť pred oceľovými lanami, ostrými skalami a ďalšími nebezpečnými prvkami, ktoré môžu ruky doškriabať či rozrezať.

Polprstové rukavice sú obľúbenou voľbou najmä počas letných mesiacov, pretože lepšie regulujú teplotu a zároveň neovplyvňujú obratnosť. Zároveň si však vyberte také rukavice, ktoré majú zosilnenú dlaň pre lepšiu ochranu a odolnosť.

NÁŠ TIP: Ferratové rukavice La Sportiva Ferrata Gloves

Ferratové rukavice FERRATA GLOVES od firmy La Sportiva sú vyrobené z ľahkého robustného materiálu. Rukavice sú priedušné a elastické na chrbte ruky. Dlaň je vyrobená z kože, ktorá je odolná voči oderu. Palec a ukazovák je zosilnený. Pútka na prstoch umožňujú jednoduchšie obliekanie a vyzliekanie. Popruh na zápästí rukavice skvele zafixuje.

horolezecké rukavice

Lezecké a ferratové rukavice La Sportiva Ferrata Gloves

Horolezecká prilba

Ďalšou dôležitou súčasťou ferratového vybavenia je horolezecká prilba. Prilbu potrebujete, pretože budete prevažne vo vysokohorskom teréne a chráni vašu hlavu nielen pred pádom, ale aj pred padajúcimi kameňmi, ktoré sa občas uvoľnia zo skál.

Je obzvlášť dôležité, aby prilba na vašej hlave dobre a pohodlne sedela. Správne padnúca helma by vám nemala spadnúť z hlavy ani keď sa hlboko predkloníte s rozopnutým pásikom pod bradou. Popruhy by vás zase nikde nemali tlačiť ani škrtiť. Odporúčame vám použiť špeciálnu horolezeckú prilbu, nie akúkoľvek inú prilbu (napr. cyklistickú, korčuliarsku a pod.), pretože je kvalitnejšia a poskytne vám pri lezení väčšie bezpečie.

NÁŠ TIP: Prilba Salewa Pura Helmet

Salewa Pura Helmet je všestranná, pevná a ľahká prilba ktorá ponúka dobrú ochranu a priľnavosť. Má 6 ventilačných otvorov pre dobrú cirkuláciu vzduchu a 4 klipy pre lepšie pripevnenie čelovky. Škrupina z ABS a penová vložka z EPS poskytujú účinnú ochranu proti nárazu. Vďaka nastavovaciemu gombíku prilbu prispôsobíte tvaru hlavy aj jednou rukou.

prilba na lezenie

Prilba Salewa Pura Helmet

Bonus: Tipy na výlety via ferrata na Slovensku i v zahraničí

Ako bonus vám prinášame pár inšpirácií na via ferraty na Slovensku a v zahraničí, ktoré môžete vyskúšať:

Skalka ferrata

Via ferraty na Skalke sú jedinečnou turistickou atrakciou od roku 2017. Nachádzajú sa pri meste Kremnica a ponúkajú širokú sieť via ferratových trás rôznych obtiažností. Nájdete tu aj najdlhší visutý via ferratový most na Slovensku, ktorého dĺžka je 78 metrov a visí medzi bralami miestami až 45 metrov nad terénom.

Ferrata Dve veže

Ide o ferratu, ktorá sa nachádza na Liptove, v blízkosti dedinky Liptovské Revúce. Z najvyššieho bodu ferraty sa Vám ponúkajú krásne výhľady na okolité vrchy Nízkych Tatier (Končitá, Malý Zvolen, Čierna Hora), Veľkej Fatry (Krížna, Frčkov) a tiež na Národné parky Veľká Fatra a Nízke Tatry, ktoré oddeľuje rieka Revúca.

Nájdete tu 9 trás ferratového charakteru s rôznymi stupňami obtiažnosti, a taktiež aj turistický chodník smerujúci na vrch mimo ferratových trás, na ktorom sú umiestnené informačné panely plné zaujímavostí o miestnej faune a flóre či lesníctve.

Ferrata HZS Martinské hole

Ide o atraktívnu ferratu v lokalite Martinské hole v blízkosti mesta Martin. Môžete si vybrať z dvoch rozlične náročných ciest (úrovne B až C). Pri ich zdolávaní prekonáte viac ako 800 výškových metrov. 

Väčšina trasy vedie po istiacom fixnom lane so železnými stupačkami v náročnom, miestami mokrom teréne. Najkrajšie miesta v rokline predstavujú viaceré drevené mostíky, pozostatky štôlne, rebríky, kaskády a napokon Malý a Veľký vodopád.

via ferrata Martinské hole

Zdroj: http://www.naferraty.sk/index.html

Ferrata Dolomity

Dolomity sú domovom niektorých z najznámejších a najnáročnejších via ferrát. Počas 1. svetovej vojny vybudovali tieto trasy talianski vojaci, aby sa jednotky mohli rýchlo a bezpečne pohybovať cez hory.

Zatiaľ čo väčšina svetových via ferrát bola postavená pre turistiku, tieto sú obzvlášť výnimočné práve ich historickým využitím – pozdĺž trás stále môžete vidieť pamiatky, ako sú zákopy či zemľanky (obydlie v zemi, z ktorého vyčnieva len strecha).

via ferrata dolomity

Zdroj: https://via-ferrata-dolomites.com/

Vydajte sa na dobrodružstvo

Teraz, keď už viete, aké vybavenie potrebujete na zdolávanie via ferrát vám už nič nebráni v tom, aby ste sa rozhodli vyskúšať tento adrenalínový outdoorový šport. Užite si zážitok z via ferrát vďaka našim kvalitným výbavám na ferraty, ktoré nájdete v e-shope Outdoorlive.sk

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.