NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Sprievodca turistickými nohavicami: Spoznajte rozdiel medzi softshellovými a trekovými nohavicami

Sprievodca turistickými nohavicami: Spoznajte rozdiel medzi softshellovými a trekovými nohavicami
Kládli ste si niekedy otázku, ako si správne vybrať turistické nohavice? Pozrite si rozdiely medzi jednotlivými typmi a inšpirujte sa, čo zvážiť pri ich výbere.

Pri výbere turistických nohavíc zvážte tieto faktory

Veľkosť a strih

Jednou z najdôležitejších vecí je zaobstarať si nohavice správnej veľkosti. Keďže to budú nohavice, v ktorých budete tráviť dlhé hodiny v prírode, mali by vám sadnúť čo najlepšie.

Čo sa týka samotného strihu nohavíc, je to hlavne o osobných preferenciách, avšak všeobecne sa odporúča zvoliť si bežný strih. Príliš úzky strih môže spôsobiť, že sa nebudete cítiť pohodlne a bude vás obmedzovať v pohybe. Na druhej strane pri príliš voľnom strihu sa môžete oveľa ľahšie zachytiť o konáre, vetvičky či ostré kamene.

Dámske turistické nohavice Mammut Aenergy SO Pants

Materiál

Materiál je ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť pri kúpe turistických nohavíc. Materiály použité vo vašich nohaviciach ovplyvňujú všetko od pohodlia a priedušnosti až po odolnosť a mobilitu.

Turistické nohavice sú takmer vždy vyrobené zo syntetických materiálov, najčastejšie z nylonu, polyesteru či elastanu. Väčšina modelov používa kombináciu dvoch alebo troch materiálov v snahe dosiahnuť dokonalú rovnováhu medzi výkonom a pohodlím pri rôznych aktivitách. 

Vo všeobecnosti platí, že nohavice vyrobené s vysokým percentom polyesteru sú najviac priedušné, zatiaľ čo nohavice s vyšším obsahom nylonu sú najodolnejšie voči oderu a trvácne. Väčšina turistických nohavíc sa však snaží zvýšiť mobilitu a pohodlie pridaním elastanu do väzby. Elastan je to, čo dodáva látke vo vašich nohaviciach pružnosť, takže čím vyšší obsah elastanu, tým pružnejšia bude látka. 

Obľúbeným materiálom, z ktorých sa vyrábajú turistické nohavice je aj softshell. Softshellové nohavice sú vyrobené z mäkkého strečového materiálu a sú dokonalou vonkajšou vrstvou, pretože nohavice majú izolačné vlastnosti. Softshellové nohavice majú tiež dodatočnú ochranu proti chladu a zároveň poskytujú mäkký pocit a úžasnú odolnosť.

Odolnosť voči počasiu

Dobrý pár turistických nohavíc by mal byť odolný voči vode. Vodeodolný materiál pomôže ochrániť vaše nohy pred premoknutím a nepohodlím v prípade, že začne počas turistiky pršať.

Ochrana pred vetrom je ďalšia dôležitá vlastnosť, ktorú treba zvážiť pri kúpe turistických nohavíc. Vaše turistické nohavice by mali poskytovať určitý stupeň ochrany pred vetrom, pretože chlad môže byť v prírode vašim najväčším nepriateľom.

NÁŠ TIP: Pánske nepremokavé nohavice do dažďa Montura Sprint Cover

Veľmi ľahké celorozopínacie nohavice Montura Sprint Cover ponúkajú výbornú ochranu pred extrémne nepriaznivými podmienkami. Cez bočný zips môžete nohavice rozopnúť po celej dĺžke a obliecť si ich aj pri obutej obuvy. Sú vyrobené z kompresného 2,5 vrstvového Pro Meteo materiálu s vodným stĺpcom 15 000 mm. Nohavice si však zachovávajú výbornú priedušnosť 15 000 g/m2/24h, takže sa výborne hodia aj náročné outdoorové aktivity.

Extra funkcie

Niekoľko funkcií môže výrazne zlepšiť pohodlie a vhodnosť každého páru nohavíc na turistiku.

Vrecká: 

V ideálnom prípade by vrecká mali byť dostatočne veľké, aby sa do nich zmestili všetky drobnosti ako mapa, telefón či vreckový nôž. Mali by mať zatváranie na zips, aby ste žiadne z nich počas cesty nestratili.

nohavice northfinder

Dámske softshellove nohavice Northfinder Paige

Zipsy na členkoch: 

Nielenže vám umožňujú vetrať, keď je to potrebné, niektoré nohavice vám umožňujú urobiť si z dlhých nohavíc šortky bez toho, aby ste si boli nútení vyzuť turistickú obuv.

 

nohavice na turistiku Montura

Pánske turistické nohavice Montura Mountain Rock Pants

Typy turistických nohavíc

Aj keď je v súčasnosti k dispozícii nespočetné množstvo kategórií a typov, pozrieme sa na  najbežnejšie delenie turistických nohavíc:

Klasické trekové nohavice

Trekové turistické nohavice sú jedným z najuniverzálnejších odevov. Sú vhodné nielen na turistiku, ale takmer na čokoľvek. Majú veľa vreciek, sú odolné a ľahké. Pri nosení poskytujú komfort a pohodlie, ktoré z nich robí výborného parťáka na trekking.

Pod klasické turistické nohavice môžeme zaradiť aj turistické konvertibilné nohavice, ktoré sa vyznačujú schopnosť zmeniť sa z dlhých nohavíc na kraťasy vďaka odopnutiu zipsu. Medzi výhody konvertibilných nohavíc patrí väčšia priedušnosť, použitie vo viacerých klimatických podmienkach a ľahká manipulácia. Vďaka zipsom sú však o čosi ťažšie, keď sa používajú ako celé nohavice.

NÁŠ TIP PRE MUŽOV: Pánske turistické nohavice Dynafit Transalper 2 Light Pant

Nohavice Dynafit Transalper 2 Light ponúkajú všetko na to, aby ste boli v horách športovo a výkonne nahodený. Tkanina Dynastretch je strečová, preto sa veľmi dobre nosí a je príjemná na pokožke. Zároveň je materiál veľmi odolný voči oderu, priedušný a k tomu ošetrený DWR úpravou, ktorá dodáva nohaviciam odolnosť proti vetru a vode. Predtvarované kolená a strečový pás poskytnú maximálny komfort na každom Vašom výlete.

pánske turistické nohavice Dynafit

Pánske turistické nohavice Dynafit Transalper 2 Light Pant

NÁŠ TIP PRE ŽENY: Dámske nohavice Mammut Taiss SO Pants Women

Mammut Taiss SO Pants Women sú všestranné nohavice na celoročné využitie na širokú škálu outdoorových aktivít. Ponúkajú dobrú priedušnosť a ochranu proti nepriaznivým podmienkam ako prehánky a vietor. Materiál je mierne elastický, aby nohavice neobmedzovali pri pohybe. Šírku pásu a spodnej časti je možné precíznejšie nastaviť tak, aby lepšie sadli na postavu. Nohavice disponujú aj troma vreckami so zipsom, v ktorých si môžete bezpečne uschovať drobnosti, alebo veci potrebné pre vaše outdoorové aktivity.

dámske turistické nohavice mammut

Dámske nohavice Mammut Taiss SO Pants Women

Softshellové nohavice

Softshellové turistické nohavice sú ideálnou voľbou pre niekoho, kto hľadá rovnováhu medzi priedušnosťou a vodeodolnosťou. Vonkajšia vrstva vás chráni pred vlhkým a mierne daždivým počasím, ale zároveň sa ľahko vysuší. Softshellové nohavice sa dodávajú v rôznych štýloch a strihoch, v závislosti od toho, akú dobrú ochranu chcete pred počasím a vetrom.

Softshellové nohavice sú vode a vetru odpudzujúce, no nie 100% nepremokavé – výhodou je, že mimoriadne dobre dýchajú a odvetrávajú prebytočné teplo. Ide o ideálne vlastnosti, ak sa chystáte na horskú túru so strmými stúpaniami, kde sa neustále menia teploty.

NÁŠ TIP PRE MUŽOV: Pánske softshellové nohavice Northfinder Winfred

Veľmi pohodlné softshellové nohavice Northfinder Winfred podporia váš výkon počas ľahkých túr aj náročnejších trekov. Nohavice vždy dobre sedia vďaka špeciálnemu pásu, ktorý si prispôsobíte presne podľa svojej postavy. Zosilnené kolená a sedacia časť chránia nohavice pred poškodením. Odvetrávacie zipsy na stehnách vám poskytnú skvelý tepelný komfort aj počas teplejších dní.

NÁŠ TIP PRE ŽENY: Dámske turistické nohavice Salewa Pedroc 3 Durastretch Reg Pants

Ľahké softshellové nohavice Salewa Pedroc 3 DST nesklamú ani v premenlivom počasí. Materiál Durastretch zaisťuje vysokú elasticitu a priedušnosť nohavíc, zatiaľ čo vonkajšia úprava DWR chráni pred dažďom a vetrom. Vlákna sú odolné aj voči oderu, takže sa nemusíte báť, ak na svojej horskej ceste narazíte na nutnosť trochu si zašplhať.

Dámske turistické nohavice Salewa Pedroc 3 Durastretch Reg Pants

Obtiahnuté nohavice (funkčné legíny)

Hoci ich nosia najmä ženy, tento typ nohavíc je čoraz obľúbenejší aj u mužov. Tzv. pančuchové nohavice, známe aj ako nohavice na jogu, sú na turistiku oveľa vhodnejšie ako štandardné legíny vyrobené z bavlny. Namiesto toho sa nohavice na jogu skladajú z jedinečných látok, ako je polyester a spandex.

Medzi prospešné vlastnosti patrí ľahké priliehanie, no zároveň dostatočná pružnosť, aby ste sa mohli voľne pohybovať v akomkoľvek teréne. Nohavice na jógu sú navyše odolné, priedušné a odvádzajú vlhkosť – poskytujú veľa hodín voľného pohybu bez odierania.

NÁŠ TIP PRE MUŽOV: Pánske zateplené legíny CMP Unlimitech Light Softshell

Legíny do chladných dní CMP Unlimitech Light Softshell poskytujú nevyhnutnú ochranu a maximálnu voľnosť pohybu pre aktívnych športovcov. Sú tvorené z dvoch druhov materiálu, a to ľahkého softshellu a odolnej ripstopovej tkaniny Functional Stretch. Podšitie flisom Stretch Performance z vnútornej strany dodáva tepelný komfort, a priedušná sieťovina na zadnej strany kolien zas vynikajúco odvádza pot.

pánske legíny

Zdroj: Dreamstime.com

NÁŠ TIP PRE ŽENY: Dámske turistické legíny Dynafit Ultra 2

Legíny Dynafit Ultra 2 sú ideálne nielen na dlhé a náročné trailové behy v miernejšom počasí, ale hodí sa aj na klasický náročnejší beh či turistiku. Úplnú slobodu pohybu zaistí 4-smerný strečový materiál. Legíny majú elastický pás, ktorý je možné prispôsobiť, zipsové vrecko, ktoré môžete použiť napríklad na mobil, a zadné vrecko vhodné pre uloženie športovej fľaše. Ploché švy zaisťujú, že legíny nikde netlačia. Aby ste mohli behať aj za zníženej viditeľnosti, majú legíny reflexné pásky.

Mať kvalitné nohavice na turistiku sa oplatí

Turistické nohavice sú kľúčovou súčasťou každej turistickej výbavy, o tom niet pochýb. Pár turistických nohavíc ponúka pohodlie, voľnosť pohybu, všestrannosť pre dobrý výkon v rôznorodom prostredí a obrovskú odolnosť, takže ich môžete nosiť sezónu čo sezónu. 

Dobrou správou je, že u nás v Outdoorlive.sk nájdete množstvo kvalitných a ľahko dostupných kúskov, ktoré si môžete jednoducho zadovážiť. Neváhajte si vybrať z našej ponuky, alebo nás kontaktovať, aby sme vám poradili s výberom.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.