NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Skialpinizmus pre začiatočníkov: Ako sa naň pripraviť a obliecť?

Skialpinizmus pre začiatočníkov: Ako sa naň pripraviť a obliecť?
Láka vás čaro skialpinizmu? V článku sa pozrieme na to, čo je skialp, pre koho je tento šport určený a čo by nemalo chýbať v skialp výbave začiatočníka.

Čo je skialp?

Skialp- skialpinizmus je dobrodružná športová aktivita, ktorá kombinuje lyžovanie s horolezectvom. Najskôr si svah vyšlapete či vyleziete, a keď sa dostanete na jeho vrchol, kopec zlyžujete.

Skialpinizmus sa uskutočňuje mimo lyžiarskych stredísk, v neoznačených a nehliadkovaných častiach pohorí. Sneh sa v nich neudržiava tak, ako by to bolo normálne v stredisku, čo robí skialp technicky náročnejším a nebezpečnejším.

Skialpinizmus si vyžaduje veľa rôznych zručností a kvalitnej skialp výbavy. Potrebujete si vybrať kvalitné, pohodlné lyže. Musíte sa pripraviť aj na zdolávanie strmých snehových svahov, lezenie po skalách v lyžiarskych topánkach alebo dokonca lezenie po ľade s lyžami na chrbte. Musíte si tiež uvedomiť lavínové nebezpečenstvo, meniace sa počasie a snehové podmienky.

Aký je rozdiel medzi skialpom a skitouringom?

Skitouring, alebo backcountry lyžovanie, ako ho niektorí volajú, zvyčajne nezahŕňa žiadne horolezecké prvky. Vyšlapete na vrchol ako pri klasickej turistike a potom kopec zlyžujete späť, pričom nepotrebujete žiadne laná.

Skialp je spojenie skitouringu a zimného horolezectva. Väčšinu cesty sa môžete pohybovať pomocou stúpacích pásov, následne ich vymeniť za mačky a cepín, zlaniť a vyliezť na vrchol. Počas výstupu si taktiež môžete pomôcť aj špeciálnymi mačkami na lyže, ktoré zabezpečia pevnejší grip v teréne.

Skialpinizmus je oveľa dobrodružnejší a vyžaduje si širší súbor zručností: potrebujete byť dobrý lyžiar aj horolezec zároveň. Lyžiarske túry a skialpinizmus sa, samozrejme, do určitej miery prekrývajú a niektoré lyžiarske túry môžu zahŕňať krátke horolezecké pasáže, avšak väčšinou si vyžadujú menšie zručnosti a náročnosť.

skialpinizmus

Zdroj: Dreamstime.com

Prečo sa skialp teší tak veľkej obľube?

Napriek svojej náročnosti je však skialp návykový šport, o ktorom by vám vedel rozprávať každý vášnivý skialpinista. 

Tu je niekoľko hlavných benefitov:

  • Dychberúca scenéria

Zima je obzvlášť nádherné obdobie na výlet do hôr. Sneh úplne pretvára krajinu, pokrýva drsné horské štíty a husté zelené lesy. Vytvára akýsi rozprávkový nádych, v ktorom sa príjemne relaxuje a resetuje myseľ.

Keď sa vydáte na skialp, dostanete sa do stredu prírody a užijete si výnimočné výhľady a scenérie, ktoré by ste inak nevideli.

  • Vyhnete sa davom

Mnoho ľudí obľubuje lyžiarske túry kvôli pocitu samoty, ktorý poskytujú. Nemusíte čakať v dlhých radoch na lanovku, tlačiť sa medzi davom ľudí na skipass, jednoducho sa len sami alebo s partiou priateľov vyberiete a užijete si tento adrenalínový šport.

  • Precvičíte celé telo

Lyžovanie je jednou z mála aktivít, pri ktorých si precvičíte celé telo. A keď k tomu ešte pridáte aj to, že na kopec musíte vyliezť, vaše telo dostane skutočne zabrať. Posilníte a spevníte tak svaly na celom tele, schudnete prebytočné kilá a dostanete sa do ideálnej zdravotnej formy.

skialp trasy

Zdroj: Dreamstime.com

Rady pre nováčika: Ako začať so skialpom?

Skialp predstavuje skutočnú výzvu. Je dôležité dôsledne a precízne sa naň pripraviť. To znamená priniesť si správne vybavenie, byť v dobrej fyzickej kondícii a oprášiť si všetky zručnosti, ktoré budete potrebovať, aby ste ho úspešne zvládli a naplno si ho užili.

Pozrime sa na konkrétne tipy, ktoré vám pomôžu, ak so skialpom začínate:

Základom je správne vybavenie

Za posledné desaťročie sa v skialpovej výstroji urobili obrovské pokroky. Momentálne nájdete veľa možností, pokiaľ ide o výber skialp lyží, lyžiarok, skialp palíc, lavínových batohov, oblečenia, bezpečnostného vybavenia a podobne. 

Preto treba zistiť, aké parametre by mala každá jednotlivá kategória spĺňať, z akých materiálov by mala byť vyrobená a čo by jej nemalo chýbať. 

Aké vybavenie potrebujete na skialpinizmus?

Jednotlivým faktorom kvalitného vybavenia sa však ešte budeme venovať v ďalších článkoch. Teraz si poďme povedať, akú výbavu na toto dobrodružstvo budete potrebovať.

Skialpinizmus je disciplína náročná na výstroj. Tu je stručný zoznam technického vybavenia, ktoré budete potrebovať na typický skialpinistický výlet:

 lyze na skialpinizmus

Zdroj: Dreamstime.com

Cvičte svoju kondíciu

Skialpinizmus je ako väčšina adrenalínových športov fyzicky veľmi náročná aktivita. Je nevyhnutné, aby začiatočník, ktorý sa chce venovať tejto činnosti, trénoval svoju kondíciu a vytrvalosť a dostatočne sa na túto aktivitu vopred pripravil.

Odporúčame vyskúšať si aj samotné lezenie. Na začiatku môže človek zistiť, že potrebuje častejšie prestávky a tiež, že ho po pár minútach lezenia bolia nohy a chodidlá. Postupom času sa však vaše lezenie bude čoraz zlepšovať, až budete schopní vyliezť na vrchol bez väčších zaváhaní.

Skialpinizmus nikdy neskúšajte prvýkrát na veľmi náročnej trase. Precvičujte si zručnosti v bezpečnom prostredí a buďte si nimi istí skôr, ako sa vydáte na veľký kopec.

Absolvujte kurz

Najlepší, najrýchlejší a najbezpečnejší spôsob, ako získať potrebné znalosti, je absolvovať kurz v renomovanej inštitúcii a učiť sa v teréne od profesionálnych odborníkov. Mnohé organizácie ponúkajú kurzy rôznej dĺžky, ktoré kombinujú výučbu v triede a v teréne. Cielené kurzy sa zameriavajú na špecifické zručnosti (napr. záchrana v trhlinách). Poskytujú celú škálu zručností, ktoré potrebujete na to, aby ste mohli cestovať sami.

Naučte sa správnemu držaniu tela

Pri stúpaní do strmých svahov nesmie byť držanie tela príliš ohnuté pozdĺž pása a malo by byť čo najviac vzpriamené. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov pri výstupe nahor je nevyhnutné cítiť sa uvoľnene a tiež udržiavať uvoľnené telo. Pri nosení lyží je dôležité, aby poloha chodidiel bola presne v strede lyží a aby sa posúvala dopredu celá noha, nielen chodidlo a koleno.

Ako sa obliecť na skialp?

Vrstvenie oblečenia je základ. Nezabudnite okrem termoprádla a strednej vrstvy použiť aj kvalitnú nepremokavú bundu, ktorá vás uchráni pred nepriaznivým počasím. Na vrchole totiž môžete mať pocit, že vás oblieva pot a je vám horúco. Akonáhle sa však zastavíte, aby ste si oddýchli alebo sa pripravili na lyžovačku, zimné počasie vás môže rýchlo schladiť. Noste ľahkú bundu a oblečte si ju, kedykoľvek zastavíte.

Z materiálov zvoľte najmä merino vlnu či polyester, ktoré účinne izolujú teplo a udržia vás v suchu. 

Pretože pri skialpových výletoch budete vždy chcieť mať so sebou vrstvy, vodu a nejaké občerstvenie, budete potrebovať batoh na prepravu všetkých svojich vecí. Použite ľahký skialpový batoh, ktorý je dostatočne veľký na to, aby sa doň zmestili základné veci. 

Vezmite si čelovku, pretože skialp často prebieha počas tmy alebo šera. Zároveň buďte pripravení na núdzové situácie s bivakom a malou lekárničkou.

Jednoduché skialpové trasy pre začiatočníkov

Slovensko aj okolité zahraničné krajiny ponúkajú množstvo dobrých miest, na ktorých môžete vykonávať skitouring či skialp. Je to najmä vďaka veľkému množstvu pohorí, vrchov a terénov s rôznymi stupňami obtiažnosti. Na svoje si tak rozhodne môžu prísť aj začiatočníci, ktorí sa boja náročných trás. Tu sú niektoré z nich.

Skialp Slovensko

Skialp Tatry

Ak si začiatočníkom v skitouringu a skialpe, na náročné kopce vo Vysokých Tatrách zatiaľ ešte zabudni. Skialpinistické lokality, ktoré sa tam nachádzajú, sú totiž len pre pokročilých skialpinistov. 

Môžeš sa však vydať na dolinové túry po chaty, ktoré sú dobre vyznačované a predstavujú len minimálne lavínové nebezpečenstvo. Ide napríklad o lokality Veľká Studená dolina – Zbojnícka chata, alebo Malá Studená dolina – Téryho chata. Dajú síce celkom zabrať, ale za to si užijete malebné tatranské prostredie a zároveň aj príjemný zjazd dole.

 skialp tatranska lomnica

Zdroj: Tatry.sk

Skialp Jasná

Tento terén je vhodný pre všetkých začiatočníkov, ktorí sa ešte neodvážia vybrať sa na zjazd v plne neupravenom teréne. Z Bielej púte sa vyberiete po žltej turistickej značke na križovatku Tri vody, kde zabočíte na červenú trasu a traverzom sa dostanete ku hornej stanici lanovky Brhliská. Ak by sa vám však zdala táto trasa krátka, môžete si ešte úsek predĺžiť popod laná starej pomy a vyšliapať ešte do derešského kotla, a potom traverzom na Lukovú. 

Toto miesto poskytuje príjemný začiatočnícky skialpový/skitouringový zážitok, kde sa nemusíte báť náročných snehových podmienok či lavín.

skialp jasna

Zdroj: https://www.jasna.sk

Salatín skialp 

Ide o dolinu z oravskej strany Západných Tatier, v ktorej je možné oficiálne vykonávať skialpinizmus. Centrálny žlab vedúci do sedla medzi dvoma vrcholmi Salatína je vhodným miestom, kde sa môžete zoznámiť s vysokohorským lyžovaním a horolezectvom dokopy. Nacvičíte si používanie mačiek a cepínu. 

Nečakajte, že na tomto mieste budete sami, pretože toto miesto je veľmi vyhľadávané a obľúbené ako začiatočníkmi, tak aj pokročilejšími skialpinistami, avšak to predstavuje pre začiatočníka skôr výhodu.

Skialp zahraničie

Wildalpen – skialp Rakúsko

Ide o outdoorový zážitok v neďalekom Rakúsku. Štartuje sa v Frein an der Murz. Je to ideálny začiatočnícky kopec na skialp, pretože disponuje miernymi svahmi a zjazdami, a v riedkom lese nájdete trasu vhodnú do takmer každého počasia, dokonca aj bezprostredne po tom, ako snežilo.

wildalpen

Zdroj: Tulenipasy.cz

Jeseníky – skialp Česko

Jeseníky sú druhým najväčším pohorím v Česku, ktoré však ponúka množstvo skialpových trás rôznych náročností. Nájdete tu aj relatívne jednoduché trasy pre začiatočníkov, ktorí však ovládajú zjazd po upravených zjazdovkách všetkých obtiažností, a chcú nazrieť do tohto adrenalínového športu. Skialpové trasy v Jeseníkov však trvajú dlhší čas – približne 6 hodín aj s prestávkami, preto sa na ne treba vybrať s dobrou kondičkou.

Nebojte sa začať

Skialpinizmus je vzrušujúci spôsob, ako spoznávať hory, vrcholy a zlyžovať pôsobivé trate v nedotknutom horskom prostredí. Spája množstvo rôznych zručností vrátane turistiky či horolezectva. 

Aj keď sa zo začiatku môže javiť ako náročný šport, existuje veľa trás a spôsobov, ako s ním môžete začať a môžete sa postupne vypracovať do takých rozmerov, že sa budete na skialpové aktivity tešiť rok čo rok. Neváhajte, a rozhodnite sa aj vy pre túto outdoorovú aktivitu, vďaka ktorej budete milovať zimu ešte viac.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.