NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Obujte sa počas jesene do vhodnej turistickej obuvi: Na aké parametre sa zamerať?

Obujte sa počas jesene do vhodnej turistickej obuvi: Na aké parametre sa zamerať?
Čo by mala spĺňať kvalitná turistická obuv? Zistite, na čo sa pri výbere jesenných topánok na turistiku zamerať, a inšpirujte sa našimi tipmi.

Základ najlepšej turistickej obuvi na jeseň tkvie v nepremokavosti

Nepremokavé turistické topánky sú základom, bez ktorého by ste sa na jesennú turistiku nemali vydávať. Aj keď to tak na prvý pohľad vyzerať nemusí, počasie v období jesene sa dokáže zmeniť z hodiny na hodinu, a slnečné lúče tak môže ľahko vystriedať mrholenie, dážď či dokonca prvé snehové vločky.

Nepremokavé turistické topánky majú vodoodpudivú membránu, ktorá je navrstvená do syntetických alebo kožených materiálov v topánke. Táto vodotesná vrstva je často vyrobená z Gore-Tex. Hydroizolácia z Gore-Texu zabraňuje presakovaniu vody cez samotnú topánku a postará sa tak o to, aby ste počas turistiky v prírode mali nohy po celý čas v suchu. Zároveň je priedušná, vďaka čomu budú vaše chodidlá voľne dýchať.

Vďaka pevnej turistickej obuvi predídete zraneniam

Pri výbere turistickej obuvi na jesenné prechádzky či náročnejšie zdolávanie terénov nezabúdajte na to, aby vám topánky poskytovali potrebnú ochranu. Pešia turistika vyžaduje, aby vaše nohy držali v topánkach pevne, neohýbali sa a nešmýkali. Ochránite tak nohy nielen pred otlakmi a odreninami, ale aj pred vážnejšími zakopnutiami či šmyknutím, ktoré by mohlo viesť k zraneniu.

Hľadajte obuv so zosilnenou gumenou špičkou a chráničom päty. Tieto funkcie vám pomôžu znížiť riziko zranenia pri turistike v nerovnom teréne. Výstuže nielenže chránia vaše chodidlá, ale tiež vám pomôžu podoprieť ich na šikmých svahoch a šmykľavých cestách.

Nízka turistická obuv

Nízke turistické topánky nechávajú vaše členky odhalené a neposkytujú toľko podpory. Sú však ľahšie, priedušnejšie a rýchlejšie schnú. Ponúkajú vám väčšiu efektivitu a môžete v nich prekonať dlhšie vzdialenosti s vynaložením rovnakého množstva energie, ako keby máte na nohách vysoké turistické topánky. 

V chladnejšom jesennom počasí však nemusia poskytovať dostatočné teplo a ochranu pred vetrom a dažďom. Ak sa teda rozhodnete pre nižšie topánky, siahnite po kvalitných termo ponožkách, napríklad z merino vlny, ktoré vaše nohy udržia v teple a v suchu a zabránia zbytočnému prechladnutiu.

nizka turisticka obuv damska

Dámska turistická obuv Salewa Alp Trainer 2

Vysoká turistická obuv

Vyššie turistické topánky sú vhodné najmä na dlhšie výlety alebo nepriaznivejšie počasie. Poskytujú lepšiu podporu, nakoľko obopínajú členky a chránia ich pred chladom aj poranením. Okrem toho tiež ochránia vaše členky pred ostrými kameňmi a konármi na trase.

Siahnite po nich najmä v daždivejšom počasí, kedy môže blatistý terén predstavovať väčšie riziko pošmyknutia. Taktiež ich uprednostnite s blížiacim sa zimným obdobím, kedy sa teploty v horách dotýkajú bodu mrazu.

Všimnite si podrážku topánky

Akákoľvek turistická obuv, ktorú si kúpite, musí mať podrážku, ktorá poskytuje dobrú priľnavosť. Odolnosť voči pošmyknutiu je základným kritériom kvalitnej turistickej obuvi.

Preto je dôležité, aby ste sa pred kúpou turistických topánok dobre pozreli na materiál a dizajn podrážok. V súčasnosti je väčšina podrážok vyrobená z fúkanej gumy alebo uhlíkovej gumy. Turistická obuv musí mať podrážku, ktorá dokáže dobre fungovať na suchom aj mokrom teréne. Podrážka tiež musí poskytovať dobrú priľnavosť na zasnežených a blatistých cestách. Viacsmerný behúň je najlepším typom dizajnu na vašej podrážke. Tento dizajn vám pomôže vyhnúť sa pošmyknutiu a ísť dole kopcom bez zakopnutia.

turistické topánky salewa

Pánska turistická obuv Salewa MS MTN Trainer Mid GTX

Dámske turistické topánky, ktoré si zamilujete

Hľadáte kvalitné dámske turistické topánky vhodné na jeseň, ktoré by spĺňali vyššie uvedené parametre a sprevádzali vaše nohy na jesenných dobrodružstvách? Inšpirujte sa našimi tipmi, ktoré sa u zákazníkov tešia veľkej obľube:

TIP Č.1: Dámska turistická obuv Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX

Salewa MTN Trainer 2 Mid GTXľahké a odolné topánky od značky Salewa s Gore-Tex membránou navrhnuté tak, aby poskytovali čo najväčšie pohodlie a flexibilitu v zmiešanom aj technickom teréne. Táto topánka disponuje patentovaným 3F systémom, ktorý zaručuje flexibilitu a stabilitu chodila. Technológiu Flex Collar, ktorá podporuje členok pri strmých zostupoch a umožňuje mu prirodzený pohyb aj pri nosení ťažkého batohu, oceníte najmä pri dlhých a náročných túrach počas jesenných dní. O stabilitu a bezpečnosť sa stará podrážka Vibram® WTC so skvelým gripom na rôznych povrchoch. 

Je to ideálna obuv pre tie ženy, ktoré hľadajú odolnú, ale pohodlnú obuv na vysokohorské túry alebo dlhé treky.

salewa ms mtn trainer mid gtx

Dámska turistická obuv Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX

TIP Č.2: Dámska turistická obuv Mammut Nova III Mid GTX

Mammut Nova III Mid GTX sú kvalitné turistické topánky, tentokrát od značky Mammut. Zvršok tejto ľahkej pohodlnej a kvalitnej obuvi je z Terracare® nubukovej kože v kombinácii s nepremokavým softshellovým materiálom. Koža Terracare® sa dlhodobo vyrába v Nemecku pomocou najekologickejších technológií. Priedušná, vodotesná membrána GORE-TEX® Performance Comfort Footwear poskytuje všestrannú ochranu pri meniacich sa klimatických podmienkach. Podrážka Vibram Frog® Grip sole s hlbokým vzorom – šesťhranné výstupky, vďaka ktorým budú topánky protišmykové (zabránia prípadnému ukĺznutiu) a zvládnu i náročný terén. 

Táto topánka je vhodná na ľahkú turistiku, ale aj bežné nosenie počas jesene.

dámske turistické topánky

Dámska turistická obuv Mammut Nova III Mid GTX

Pánska turistická obuv do náročného terénu

Na komfort a pevnú nohu pri chôdzi myslíme aj na pánov, ktorí si môžu vybrať z bohatej ponuky kvalitných vysokých alebo nízkych turistických topánok pre mužov, s ktorými budú ich jesenné výlety pohodlné, no zároveň bezpečné. Pozrite si napríklad tieto tipy od známych značiek ako Garmont či CMP:

TIP Č.1: Pánska turistická obuv Garmont Tower 2.0 GTX Black - Red

Turistické topánky Garmont Tower 2.0 GTX s najnovšou technológiou sú ľahučké, ale napriek tomu veľmi odolné a flexibilné topánky, ideálne na vysokohorskú turistiku, lezenie alebo ťažký trekking. Membrána GORE-TEX Insulated Comfort ochráni nohy pred dažďom aj snehom. Topánky majú ergonomický strih vďaka ErGo-last a Double Damper technológiám. Funkcia Heel Lock fixuje pätu na mieste, čím predchádza tvorbe otlakov. Spevnená päta sa hodí pre pripnutie poloautomatických mačiek. Posledným detailom k dokonalým topánkam je podrážka Vibram Apex, ktorá zabezpečuje lepšiu stabilitu a priľnavosť.

Pánska turistická obuv Garmont Tower 2.0 GTX Black - Red

TIP Č.2: Pánska turistická obuv CMP Rigel Mid Trekking

Topánky CMP Rrigel Mid sú výbornou voľbou v pomere cena/výkon. Zvršok zo semišovej kože s membránou Clima Protect zaistí, že nohy zostanú v suchu. Vďaka zosilnenému materiálu po obvode topánky sú aj dostatočne odolné voči mechanickému poškodeniu. CMP obuv vám zaručene zaistí stabilitu, bezpečnosť aj pohodlie počas krátkych jesenných prechádzok, ale aj náročnejších trekingových túr.

trekingová obuv cmp

Pánska turistická obuv CMP Rigel Mid Trekking

Detská turistická obuv

Nezabúdajte ani na to, aby ste kvalitné jesenné topánky zabezpečili aj vašim deťom. Pre deti je dôležité, aby mali vo svojich turistických topánkach dostatok miesta, aby sa predišlo únave, boľavým nohám a aby sa zabezpečilo, že nedochádza k vnútornému šmýkaniu nohy, ktoré by mohlo viesť k bolestivým pľuzgierom. Pozrite si náš tip na turistickú obuv vhodnú pre deti:

TIP Č.1: Detská turistická obuv CMP Kids Rigel Mid

Potrebujete pre deti obuv, ktorú bežne vynosia v prechodnom období jesene, ale zvládne aj jesennú turistiku? Topánky CMP Rrigel Mid sú výbornou voľbou v pomere cena/výkon. Zvršok zo semišovej kože s membránou Clima Protect zaistí, že nohy zostanú v suchu a vďaka zosilnenému materiálu po obvode topánky sú aj dostatočne odolné voči mechanickému poškodeniu. Podrážka Fullon GRIP dodá deťom istý krok v akomkoľvek teréne.

detské turistické topánky CMP

Detská turistická obuv CMP Kids Rigel Mid

Čo by taktiež nemalo chýbať v jesennej výbave?

Našli ste si už vhodné turistické topánky, v ktorých prechodíte tohtoročnú jeseň? Nepodceňte ani výber vhodných doplnkov, ktoré vám dodajú pocit komfortu, tepla a zaistia vám vhodné podmienky na výlety počas jesene. Tu sú niektoré z nich:

Vlnené ponožky

Vlna je zlatým štandardom v materiáloch turistických ponožiek. Vlnené ponožky oveľa lepšie regulujú teplotu, odvádzajú pot a udržujú vaše nohy v suchu v daždivých podmienkach.

Je dôležité, aby ste sa uistili, že vaše jesenné turistické ponožky nie sú príliš tenké. Tie totiž môžu znížiť váš krvný obeh a spôsobiť prechladnutie nôh. Ďalším odporúčaním je, aby ste si na jesenné túry so sebou vzali aspoň jeden pár ponožiek navyše, do ktorých sa prezujete v prípade, že váš prvý pár premokne.

Turistické návleky na obuv

Ak si chcete byť istí, že svoje nohy udržíte v suchu po celý čas, siahnite aj po turistických návlekoch na obuv.

Návleky často siahajú pod kolená a ochránia nielen vaše nohavice, ale aj obuv v každom počasí a prostredí. Vďaka hydrofóbnej úprave sú vode a vetru odolné, takže aj pri najnáročnejších túrach budete mať nohy v suchu a teple.

turistické návleky na nohy

Návleky Salewa Trekking Gaiter

Vložky do turistických topánok

Nejde len o to, aby vám počas jesene topánky nepremokli zvonku, ale aj o to, aby ste mali sucho v ich vnútri. Zabezpečte si preto na vaše dlhšie turistické výlety počas jesene aj ďalšie náhradné vložky do turistických topánok.

Po dlhom dni turistiky ich jednoducho vytiahnete a vymeníte za nové. To dá, vašim práve použitým, vložkám celý deň odpočinku, aby sa odparila prebytočná vlhkosť alebo pot.

Ako rozchodiť turistickú obuv?

Aj tie najlepšie turistické topánky treba rozchodiť a roztiahnuť, inak sa vám „odvďačia“ bolestivými otlakmi. 

Pýtate sa, ako si na ne zvyknúť tak, aby ste sa týmto nepríjemnostiam vyhli? Namiesto toho, aby ste si vaše nové jesenné topánky obuli rovno na celodenný turistický výlet, vyskúšajte ich najskôr nanečisto vo vlastnom dome. Obujte si ponožky, ktoré budete mať aj na turistike, zaviažte si ich tak tesne, ako by ste to už robili naostro a urobte si v nich malú turistickú skúšku po dome. Prípadne sa v nich môžete vybrať aj do mesta na kratší čas tak, aby vás topánky nestihli otlačiť.

Stačí, keď tento proces párkrát zopakujete, a uvidíte, že s topánkami sa ľahko zžijete a budete si ich môcť obuť na vaše outdoorové dobrodružstvá bez väčšieho rizika z otlakov.

Obujte sa správne a vyrazte na jesenné dobrodružstvá

To, ako si užijete jesenné outdoorové chvíle v prírode, do veľkej miery závisí od toho, čo bude na vašich nohách a aké bezpečie a komfort vám bude táto obuv zabezpečovať. 

Kvalitné turistické topánky by však mali byť investíciou, ktorú si vyberiete poctivo a s ohľadom na prínos, ktorý vám ponúkne nielen počas nasledujúcej jesene, ale aj mnoho ďalších rokov. 

Na Outdoorlive.sk si vyberiete nielen kvalitnú turistickú obuv, ale aj jesenné turistické oblečenie, vďaka ktorým nepremárnite ani jednu možnosť na čas strávený v jesennej prírode.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.