NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Najlepšie freestyle kolobežky: Vyberte si tú pravú

Najlepšie freestyle kolobežky: Vyberte si tú pravú
Láka vás adrenalín a rozmýšľate, ako zvoliť vhodnú freestyle kolobežku? Pozrite si, na čo sa pri výbere kolobežky zamerať, i to, ako zvládnuť základné triky.

Aký je rozdiel medzi klasickými a freestyle kolobežkami?

Klasická kolobežka slúži na obyčajnú prepravu z miesta A do miesta B, a je určená na rovné, nenáročné trasy.

Freestyle kolobežka je navrhnutá špeciálne na to, aby sa na nej robili skoky, triky či kaskadérske kúsky.

Freestyle, skákacie kolobežky sú drahšie ako klasické kolobežky kvôli vyšším nákladom na dizajn a výrobu. Kolobežka, ktorá odolá rôznym otrasom, potrebuje využívať lepšie komponenty či materiály. Vďaka kvalitnejším komponentom je zároveň freestyle kolobežka pevnejšia, odolnejšia a má dlhšiu životnosť.

Takáto kolobežka má taktiež iné riadidlá ako klasická kolobežka. Pri freestyle kolobežke nemôžete nastaviť výšku, nakoľko riadidlá majú pevnú výšku. Ďalším špecifikom je zosilnená výstuž dosky, tyče a koliesok. 

freestyle hulajnoga Spokey

Spokey revert Basic

Na čo sa zamerať pri výbere freestyle kolobežky?

  • Veľkosť musí sedieť

Freestyle kolobežka by mala presne zodpovedať veľkosti jazdca, ktorý ju bude používať. Keďže tieto kolobežky nie sú nastaviteľné, výška tyče kolobežky musí ideálne pasovať k výške jazdca. Správna veľkosť kolobežky poskytuje nielen pohodlie, ale aj vynikajúcu rovnováhu pri predvádzaní trikov.

  • Určite nosnosť jazdca

Aká vysoká je celková prípustná hmotnosť, ktorou je možné freestyle kolobežku zaťažiť? Na trhu nájdete kolobežky do 50 kg určené primárne pre deti, kolobežky do 100 kg pre tínedžerov a dospelých, ale aj kolobežky do 120 kg. Celková prípustná hmotnosť ovplyvňuje výkon a kvalitu jazdy na kolobežke.

  • Prihliadnite na úroveň zručností

Prakticky všetky freestylové modely sú vhodné aj pre začiatočníkov, ale tí, ktorí majú skúsenosti s týmto adrenalínovým športom, si možno budú chcieť vybrať model vyššej kategórie, ktorý im pravdepodobne vydrží dlhšie.

  • Prezrite si tyč kolobežky

Tyč kolobežky je ďalším veľkým faktorom pri výbere kolobežky na skákanie. Tyč by mala siahať po boky alebo pás, aby ste dosiahli maximálne pohodlie, vyváženie a väčší výkon. Niektorí skúsenejší jazdci si vyberajú o niečo nižšie a užšie tyče, ktoré zrýchľujú celkový zážitok z jazdy.

  • Zamerajte sa aj na kolieska na freestyle kolobežky

Veľkosť kolies je ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť. Výberom väčších kolies získate dlhšiu vzdialenosť kĺzania. Poskytujú tiež tlmenie nárazov a najlepšie sa hodia k väčšej doske. Kolobežky s väčšími doskami a kolesami sa viac hodia na jazdu na ulici ako na trikovú jazdu. Menšie kolesá sú ľahké a lepšie dokážu zrýchľovať a spomaľovať jazdu. To zaisťuje, že vaše kolobežky sú agilnejšie a svižnejšie, vďaka čomu máte lepší polomer otáčania a ľahšiu kolobežku pre predvádzanie trikov.

 kółka na hulajnogach freestyle

Spokey Backyard Extreme

Freestyle kolobežky pre deti

Výber detskej kolobežky je o niečo náročnejší ako výber freestyle kolobežky pre dospelého. Keď vaše dieťa začne cvičiť kaskadérske kúsky a triky, siahnite po kolobežkách, ktoré sú pohodlné, určené pre správnu váhovú kategóriu a nezabúdajte takisto ani na výšku tyče, o ktorej hovoríme vyššie. V neposlednom rade sa uistite, či je vaše dieťa pripravené a dostatočne staré na to, aby začalo cvičiť kaskadérske kúsky.
Detské motorické zručnosti sa líšia nielen od veku, ale aj od talentu a množstva pohybu. Vo všeobecnosti však platí, že každé dieťa, ktoré dokáže kráčať stabilnou chôdzou, môže jazdiť na kolobežke. Ak však vaše dieťa stále potrebuje veľkú trojkolesovú kolobežku na rovnováhu, nie je pripravené na triky a freestyle kolobežky.

Prilby na kolobežky sú neodmysliteľnou súčasťou

Jazda na freestyle kolobežke si vyžaduje určitú úroveň motoriky. V každom prípade by ste mali najmä pri deťoch, ale aj pri dospelých nezabúdať na ochranu hlavy. Zabezpečte si preto prilbu na kolobežku, ktorá vás a vaše dieťa pri adrenalínových kúskoch ochráni.

Náš výber: Freestyle kolobežky na skákanie + základná výbava

Freestylová kolobežka Spokey Revert

Táto kolobežka na skákanie je skvelá voľba ako pre tých, ktorí chcú ešte len začať svoje dobrodružstvo s kolobežkou, ale rovnako aj pre skúsených skaterov. 

Kolobežka Spokey Revert bola vytvorená na špeciálne triky v skateparku, preto bola vyrobená z tých najkvalitnejších materiálov. Vydrží vysoké zaťaženie, ku ktorému dochádza pri prevádzaní trikov a pri jazde cez prekážky. Umožňuje vykonávať barspiny na vysokej úrovni.

niebiesko-czarna hulajnoga freestyle Spokey

Freestylová kolobežka Spokey Mirror

Táto kolobežka je navrhnutá pre najnáročnejších užívateľov a milovníkov špeciálnych trikov v skateparku.
Kolobežka Spokey Mirror je ľahká a odolná, vďaka čomu sa skvele hodí pre extrémnu jazdu v skateparku. Kvalita je veľmi dôležitá, preto je kolobežka vyrobená z tých najsilnejších materiálov, vďaka čomu vydrží vysoké zaťaženie, ku ktorému dochádza pri predvádzaní trikov a pri jazde cez prekážky. Unikátny dizajn jej dodáva farebný hliník.

hulajnoga Spokey

3 dielna sada chráničov Spokey HASBRO ARMOR

Súprava chráničov na kolená, lakte a zápästi, je dôležitou súčasťou výbavy na freestyle kolobežku. 

Môžete si vybrať medzi súpravou pre najmladších užívateľov (25 – 50 kg), či súpravou pre dospelých. 

Poskytujú vynikajúcu ochranu pri jazde na kolobežke, korčuliach aj skateboarde. Nízka hmotnosť a mäkké polstrovanie poskytuje maximálne pohodlie počas jazdy. Chrániče sú pripevnené suchým zipsom, vďaka ktorému si ich každé dieťa vie samostatne nasadiť či zložiť.

Juniorská BMX prilba Spokey NINJA

Nevyhnutnou súčasťou vybavenia každého milovníka skatingu je prilba, ktorá chráni hlavu pred úrazmi. Prilba Spokey NINJA poskytuje absolútnu ochranu hlavy a vynikajúce odvetranie. Vďaka regulačnému systému Head Lock si prilbu jednoducho nastavíte na Váš obvod hlavy

Ako sa starať o freestyle kolobežku?

Pravidelná údržba je základom pre zachovanie dobrého stavu freestyle kolobežky. Pravidelne by ste mali dotiahnuť skrutky a skontrolovať jednotlivé diely.  Freestyle kolobežka vôbec nemá rada vlhkosť, vodu a piesok, preto po každej jazde očistite všetky nečistoty a potom osušte všetky mokré miesta mäkkou handričkou. Odporúča sa tiež pravidelné mazanie guľôčkových ložísk hlavového zloženia.

BONUS: 4 šikovné triky pre začiatočníkov

Bunny Hopp
Perfektný trik pre začiatočníkov. Zdvihnite kolesá zo zeme jedno po druhom, najprv predné a potom zadné. Týmto spôsobom obe kolesá nemajú na krátky okamih žiadny kontakt so zemou.

Návod ako zvládnuť Bunny Hopp 

Grinds
Grinds, teda kĺzanie po hranách, je ideálne aj na začiatky na freestyle kolobežke. Je dôležité, aby bol okraj veľmi ostrý a rovný. Môžete vyskúšať kĺzanie po zábradlí, avšak nezabudnite na dostatočnú ochranu a použite prilbu a chrániče.

Návod ako zvládnuť Grinds 

Barspin
Pre barspin by ste mali byť schopní urobiť bunny hop. Hneď ako ste vo vzduchu, otočte pri skákaní riadidlá raz okolo vlastnej osi.

Návod ako zvládnuť Barspin

Three-Sixty (360)
Vo vzduchu sa raz otočíte okolo seba a urobíte 360°. Je dôležité, aby ste sa nepustili riadidiel a aby vaše nohy neopúšťali palubu. Pre začiatok môžete vyskúšať aj otočku o 180°, teda polovičnú otočku.

Návod ako zvládnuť Three sixty

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.