NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Jesenná turistika: Pripravte sa na ňu so správnym turistickým oblečením

Jesenná turistika: Pripravte sa na ňu so správnym turistickým oblečením
Aké turistické oblečenie zvoliť, aby bola turistika príjemná a bezpečná? V článku sa dozviete ako vrstviť oblečenie, ktoré materiály sú vhodné a na čo sa zamerať.

Prečo je dôležité vrstviť turistické oblečenie?

Ak sa niečo počas túry zmení, je to vaša telesná teplota. Najlepším spôsobom, ako ju udržať stabilnú, je obliekať a vyzliekať vrstvu po vrstve podľa toho, ako sa teplotné rozdiely v prírode menia. Vzduch medzi vrstvami dokáže efektívne izolovať vašu telesnú teplotu.

Systém vrstvenia vám umožňuje vyzliecť si vrstvy v prípade, že vám je vonku príliš teplo, ale aj pridať ďalšie vrstvy, ktoré vás zahrejú ešte viac.

Na aké materiály jesenného turistického oblečenia sa zamerať?

Jednou z najčastejších chýb pri výbere turistického oblečenia na jesennú turistiku je podceňovanie dôležitosti materiálu, z ktorého sú produkty vyrobené. Mnoho ľudí siaha po klasických tričkách z bavlny, ktoré ale neposkytujú žiadnu izoláciu a zadržiavajú vlhkosť. 

Pri výbere vášho jesenného turistického oblečenia preto zvážte skôr tieto materiály:

  • Merino vlna

Merino vlna je dobrou voľbou pri výbere funkčného oblečenia na turistiku. Je priedušná, odvádza vlhkosť, pomerne rýchlo schne, nezadržiava zápach a výborne vás udrží v teple – aj keď je vlhká. Je to skvelá voľba, ak plánujete túru v chladnejších teplotách.

  • Polyester

Polyester skvele odvádza vlhkosť. Ide o hydrofóbnu, rýchloschnúcu látku. Jedinou nevýhodou polyesteru je, že drží zápach. Vyberte si preto túto tkaninu pre nižšie jesenné teploty.

  • Nylon

Nylon je ďalšou vynikajúcou možnosťou. Aj keď nie je taký hydrofóbny ako polyester – čo znamená, že schne pomalšie – je stále oveľa lepšou voľbou ako bavlna.

  • Fleece

Turistické oblečenie, ktoré si oblečiete ako strednú izolačnú vrstvu,  by malo byť z materiálu fleece, aby vám poskytlo maximálne teplo. Ide o priedušný, ľahký a navyše lacný materiál. Nie je však vodeodolný, preto si nezabudnite na turistiku pribaliť aj vrchnú vrstvu proti dažďu. 

polar

Dreamstime.com

Naopak, keď sa chystáte na jesennú turistiku, vyhnúť by ste sa mali týmto materiálom:

  • Bavlna

Ako sme už načrtli, bavlna poskytuje malú izoláciu a trvá dlhšie, kým vyschnebavlna miluje absorbovanie a zadržiavanie vody.

  • Hodváb

Umelý hodváb a hodváb sú dve ďalšie látky, ktorým sa chcete vyhnúť. Taktiež totiž neprakticky absorbujú a zadržiavajú vlhkosť, čo počas jesene neoceníte.

Základná vrstva jesenného turistického oblečenia

Prvá vrstva, ktorá sa inak nazýva aj základná vrstva, má odvádzať vlhkosť od tela a izolovať telesnú teplotu. Táto vrstva by mala byť vyrobená zo syntetického materiálu alebo vlny – nie z bavlny, o ktorej je známe, že zadržiava vlhkosť a môže spôsobiť prechladnutie.

Termo tričko s dlhým rukávom

Vo všeobecnosti je tričko s dlhým rukávom jedným z najužitočnejších odevov, ktoré si môžete zaobstarať.

TIP PRE MUŽOV: Pánske funkčné tričko Devold Duo Active Merino 210

Absolútne dokonalá dvojvrstvová konštrukcia Devold DUO Active Merino 210 je ideálna do chladného počasia. Vďaka kombinácii materiálov ThermoLite s merino vlnou a polyamidom je docielená vysoká tepelná izolácia, ktorá zaručí, že zostanete v teple, aj keď trochu zmoknete alebo sa extrémne zapotíte.

Tričko je mäkké, pohodlné, neškriabe, je prirodzene priedušné a potláča tvorbu pachov.

TIP PRE ŽENY: Dámske funkčné tričko Dynafit Tour Light Merino Longsleeve

Ako inšpiráciu pre ženy zase prinášame dámske funkčné tričko Dynafit Tour Light Merino Longsleeve, ktoré v sebe kombinuje funkčný Dynafit Dryarn materiál s najkvalitnejšou Merino vlnou, ktorá sa stará o teplo, izoláciu a komfort. 

Materiál je tiež vďaka vlne veľmi mäkký, pohodlný a príjemný k pokožke. Vysoký podiel Merino vlny zaručuje, že vás táto termo bielizeň bude spoľahlivo hriať a pritom bude perfektne dýchať, takže aj v prípade, ak ste spotení. vám nehrozí podchladenie.

Dámske funkčné tričko Dynafit Tour Light Merino Longsleeve

Termo tričko s krátkym rukávom

Ľahké,  rýchloschnúce syntetické alebo vlnené tričko je o niečo priedušnejšie ako tričko s dlhým rukávom. Hodí sa najmä na skorú jeseň či slnečné dni v nižších nadmorských výškach.

TIP PRE MUŽOV: Pánske funkčné tričko La Sportiva Embrace T-Shirt

Ľahké funkčné tričko La Sportiva Embrace T-Shirt využijete hlavne na náročnejšiu turistiku a lezenie. Zosilnené ramená na tričku prídu vhod pri dlhšom nosení batohu. Vďaka antibakteriálnej úprave nemusíte tričko prať tak často, čo ušetrí vašu peňaženku aj životné prostredie.

termo tričko s krátkym rukávom

Pánske funkčné tričko La Sportiva Embrace T-Shirt

TIP PRE ŽENY: Dámske funkčné tričko Ortovox 150 Cool Lost T-Shirt

Tričko Ortovox 150 Cool Lost je ideálne do letných a jesenných dní, či už sa chcete vydať na lezenie po skalách, horách, turistiku alebo iné výkonnostné aktivity, ale tiež na dlhé a intenzívne jesenné skialpové výstupy. Kombinácia merino vlny, vlákien Tencel a špeciálna technológia pradenia BETA-SPUN má za následok veľmi pevné, odolné a napriek tomu jemné a príjemné tričko.

Izolačná vrstva jesenného turistického oblečenia

Napriek slnečnému počasiu počas dňa, jeseň so sebou prináša chladné večery a rána, či náhle zmeny teplôt, ktoré môžu predstavovať nebezpečie prechladnutia. Izolačná vrstva vás udrží v teple v prípade zmeny teploty. Pre izolačné vrstvy si väčšina turistov zvyčajne volí buď páperovú bundu alebo fleecovú mikinu.

Páperová bunda

Páperie je najlepším ľahkým izolantom, ktorý udržuje studený vzduch vonku. Ľahká, stlačiteľná a kvalitná páperová alebo syntetická bunda je vašou poistkou pri jesennej turistike a stojí za vyššie náklady. Keď totiž slnko zapadne, bude oveľa chladnejšie, než by ste čakali.

Dávajte si však pozor na to, aby páperová bunda nebola vystavená vlhkosti. Pred dažďom a vlhkým počasím vás páperie neochráni, na to budete potrebovať ešte vonkajšiu nepremokavú bundu.

TIP PRE MUŽOV: Pánska páperová bunda Mammut Eigerjoch Advanced IN Hooded

Hľadáte ľahkú, technickú, teplú a zároveň kompaktnú bundu? Mammut Eigerjoch Advanced IN splní všetky vaše požiadavky. Kombinácia špičkových izolačných materiálov, technické prvky a odolný vrchný materiál robí z tejto bundy neodmysliteľnú časť vášho jesenného turistického šatníka.

Pánska páperová bunda Mammut Eigerjoch Advanced IN Hooded

TIP PRE ŽENY: Dámska izolačná bunda Salewa Ortles RDS Down Hybrid

Hybridná, teplá izolačná bunda Salewa Ortles RDS Down Hybrid je najtechnickejšia bunda značky Salewa pre všetky turistické dobrodružstvá. Izolácia RDS z kačacieho páperia zachytáva teplo uvoľnené z vášho tela a udržuje vás v teple a pohodlí po celý čas.

Dámska izolačná bunda Salewa Ortles RDS Down Hybrid

Flísová mikina

Ľahká fleecová mikina predstavuje vynikajúcu izolačnú strednú vrstvu. Hoci nie je určená pre mrazivé teploty, materiál fleece je ideálny práve na jesennú turistiku. Fleece mikiny sú cenovo dostupné, ľahké, a spratné, takže sa dajú ľahko vyzliecť a odložiť, keď teploty stúpajú.

TIP PRE MUŽOV: Pánska flísová mikina Northfinder Maurice

Flísová mikina Northfinder Maurice sa stane vašou univerzálnou strednou, izolačnou vrstvou v chladnejšom jesennom období roka. Flísový materiál Northpolar 300 je nielen neuveriteľne príjemný na dotyk, ale aj vynikajúco udržuje tepelný komfort a efektívne odvádza pot.

Pánska flísová mikina Northfinder Maurice

TIP PRE ŽENY: Dámska flísová mikina Mountain Equipment Eclipse Hooded

Skvele padnúca flísová mikina Mountain Equipment Eclipse Hooded je vysoko hrejivá a hodí sa na akékoľvek outdoorové aktivity v horách. Vďaka antibakteriálnej úprave Polygiene® sa v mikine budete cítiť stále sviežo, aj keby ste v nej strávili niekoľko dní za sebou.

Dámska flísová mikina Mountain Equipment Eclipse Hooded

Nepremokavé bundy do vetra a dažďa

 

Nepremokavé turistické bundy

Aj keď predpoveď hovorí o 0% pravdepodobnosti dažďa, vždy, skutočne vždy, si so sebou zbaľte aj nepremokavú bundu do dažďa. Počasie sa totiž najmä v horách môže zmeniť doslova z minúty na minútu. Vaša vonkajšia vrstva slúži ako vaša prvá línia obrany pred živlami.

TIP PRE MUŽOV: Pánska turistická bunda Mammut Crater HS Hooded Jacket

Bunda Mammut Crater HS Hooded Jacket Men je 3-vrstvová bunda s kompletne vodeodolnou GORE-TEX® membránou. Výsledkom je robustná bunda, ktorá vydrží všetky druhy horského počasia: nárazový vietor, dážď a sneh.

turisticke bundy

Pánska turistická bunda Mammut Crater HS Hooded Jacket

TIP PRE ŽENY: Dámska nepremokavá bunda Ortovox 3L Ortler Jacket

Bunda Ortovox 3L Ortler Jacket zvládne búrlivé daždivé počasie aj husté sneženie. Hoci je bunda veľmi odolná, je čiastočne elastická a príjemná na dotyk. Skrátka, jedná sa o skvelú kombináciu ľahkosti, ochrany, funkčnosti a skvelého designu.

Dámska nepremokavá bunda Ortovox 3L Ortler Jacket

Nepremokavé nohavice na jesennú turistiku

Počas jesennej túry pravdepodobne narazíte na viac prekážok ako zvyčajne. Letné búrky mohli zapríčiniť popadanie stromov na cesty a jesenné vetry pravdepodobne rozfúkali vetvičky a iné nečistoty.

V kvalitných jesenných nohaviciach však môžete čeliť akýmkoľvek prekážkam pri turistike. Udržia vás v teple a pohodlí bez toho, aby vás obmedzovali v pohybe. Uistite sa preto, že vrstvy, ktoré si vyberiete pre dolnú časť tela, vám umožňujú ľahký pohyb. Pri rozhodovaní sa môžete inšpirovať našimi tipmi ako vybrať turistické nohavice.

Tradičné turistické nohavice

Ak sa chystáte na dlhú alebo viacdennú túru, siahnite po tradičných turistických nohaviciach. Sú vyrobené z odolného materiálu, ktorý je priedušný a zároveň odolný voči poveternostným vplyvom. Typicky je týmto materiálom zmes polyesteru a nylonu. Ďalším charakteristickým znakom turistických nohavíc je, že zvyčajne majú veľa vreciek.

TIP PRE MUŽOV: Pánske nohavice La Sportiva Monument Pant

Nohavice Monument sú technicky prepracované a preto sa radia k najpopulárnejším od značky La Sportiva. Elastický pás si jednoducho prispôsobíte vďaka sťahovacej šnúrke a elastická, priedušná tkanina poskytne maximálne pohodlie a voľnosť pohybu. Veľkou výhodou sú aj zipsy v spodnej časti nohavíc, sťahovacia šnúrka na leme a malý háčik, ktorým si prichytíte nohavice k topánke.

Pánske nohavice La Sportiva Monument Pant

TIP PRE ŽENY: Dámske nohavice Karpos Fantasia EVO

Hľadáte nohavice do teplejšieho počasia na rôzne outdoorové aktivity? Fantasia Evo sú ideálne na menej náročné výlety i vysokohorskú turistiku. Zaručia Vám maximálnu slobodu pohybu, odolnosť voči oderu, rýchle schnutie pri nepriaznivom počasí a taktiež chladivý pocit v teplých letných dňoch. A to všetko vďaka materiálu K-Stretch s DWR úpravou z ktorého sú vyrobené.

Dámske nohavice Karpos Fantasia EVO

Turistické legíny

Existuje tiež veľa legín navrhnutých outdoorovými značkami špeciálne na turistiku. Sú vyrobené s ohľadom na odolnosť a pohodlie a mnohé z nich majú vystuženie okolo kolien, zadku a švov, aby bránili roztrhnutiu.

TIP PRE MUŽOV: Pánske turistické legíny Dynafit Ultra 2

Legíny Dynafit Ultra 2 sú ideálne nielen na dlhé a náročné turistické dobrodružstvá, ale hodia sa aj na klasickú rekreačnú turistiku či beh. Úplnú slobodu pohybu zaistí 4-smerný strečový materiál.

Pánske turistické legíny Dynafit Ultra 2

TIP PRE ŽENY: Dámske legíny Mammut Aconcagua ML Tights

Nohavice vhodné na aktívnu turistiku majú ideálne klimatické vlastnosti vďaka kombinácii dvoch vysoko-kvalitných flisových materiálov. Teplý a pružný polartecový materiál poskytuje výbornú tepelnú ochranu, zatiaľčo Pontetorto® Tecnostretch zaručí výborný odvod vlhkosti a ideálne klimatické prostredie. Nohavice majú veľmi nízku hmotnosť a takisto veľmi nízky objem balenia. Sú preto ideálne na športové a turistické aktivity v horách.

Dámske legíny Mammut Aconcagua ML Tights

Hor sa spoznávať jesenné krásy prírody

Jeseň je jedno z najkrajších období v roku. Predtým, ako sa vydáte na cestu, si sami skontrolujte poveternostné podmienky a dobre sa na vaše outdoorové zážitky pripravte.

Veríme, že vám tento článok poskytol veľa nápadov, ako sa vhodne obliecť na jesennú turistiku, aby ste zostali v teple a suchu. Vyššie spomenuté turistické oblečenie spája funkčné vlastnosti potrebné pri jesennej turistike so štýlom a pohodlím. Oblečte sa na Outdoorlive.sk a vykročte na vaše jesenné dobrodružstvá.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.