NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Chráňte svoj zrak: Ako si vybrať vhodné športové okuliare na rôzne outdoorové aktivity?

Chráňte svoj zrak: Ako si vybrať vhodné športové okuliare na rôzne outdoorové aktivity?
Chránite si dostatočne svoj zrak pri športových a outdoorových aktivitách? Pozrite sa, na čo by ste sa mali zamerať pri výbere športových okuliarov.

Kľúčová je ochrana pred UV žiarením

V lete aj v zime je nevyhnutné chrániť oči pred slnkom. Kvalitné slnečné okuliare musia byť schopné nielen zabrániť slnečným lúčom, ale aj zabrániť škodlivému UV žiareniu. V závislosti od prostredia, kde sa venujete svojmu obľúbenému športu, si určite vyberajte slnečné okuliare s dostatočnou úrovňou ochrany. Vo vysokých horách alebo na mori je jas obzvlášť silný, preto budete potrebovať silnejšiu ochranu.

Delenie slnečných šošoviek

Index 0

Veľmi málo filtrujúce, slnečné šošovky s indexom 0 nechránia pred UV žiarením a majú len estetické využitie.

Index 1

Táto úroveň je vhodná pre oslabenú slnečnú svietivosť, vďaka čomu zabezpečuje dostatočnú ochranu pred UV žiarením len pri slabom slnečnom žiarení. Okuliare s indexom 1 sú určené napríklad do zamračených dní alebo pri aktivitách v lese, ako je jazda na horskom bicykli alebo turistika.

Index 2

Ide o úroveň, ktorá už poskytuje normálnu ochranu pri klasických slnečných dňoch, avšak nie v extrémnych podmienkach, ako napríklad pri odrážaní slnka vo vode pri vodných športoch. Sú teda vhodné na cyklistiku či turistiku v nižších nadmorských výškach.

Index 3

Okuliare v tejto kategórii ponúkajú viac ako 90% ochrany pred slnečnými lúčmi a sú dokonalými spojencami na deň vo vysokých horách. To isté platí pre vodné športy, ako je jachting, veslovanie alebo paddleboarding.

Index 4

Ide o najsilnejšie slnečné okuliare ideálne pri svetelných podmienkach na ľadovci, vode alebo v púšti. Tieto slnečné okuliare preto využijete najmä pri extrémnych podmienkach.

Farba šošoviek slnečných okuliarov

Pri výbere odtieňa sa musíte uistiť, že nie je príliš tmavý. Intenzita a farba musia zodpovedať typu, očakávanému jasu a okolitým podmienkam.
Výber odtieňa je však osobnou voľbou, keďže farba šošoviek nemá žiadny vplyv na ich schopnosť blokovať UV žiarenie. Výber správneho typu odtieňa sa teda bude líšiť od človeka k človeku, pretože všetci vnímame odtiene veľmi odlišne.

Aké sú bežné farby šošoviek a ich použitie?

  • Šedá

Šedá je neutrálny odtieň, ktorý znižuje odlesky a umožňuje vnímať farby v ich najčistejšej forme. Šedé sklá sú skvelé na šoférovanie a športy ako golf, beh alebo cyklistika.

  • Zelená

Zelené odtiene znižujú odlesky a zároveň ponúkajú vysoký kontrast a vizuálnu ostrosť. Odtiene zelenej môžu znížiť únavu očí a sú ideálne pre športy ako tenis, bejzbal či golf.

  • Žltá a oranžová

Žlté a oranžové odtiene zvýrazňujú svetlo a sú vynikajúcou voľbou pre slabú viditeľnosť alebo zamračené podmienky. Ponúkajú dokonalé vnímanie kontrastu a hĺbky. Nie sú však vhodné do slnečného počasia alebo do prostredia s vysokým oslnením. Môžu síce zvýšiť vizuálnu ostrosť, ale môžu spôsobiť aj skreslenie farieb.

  • Jantárová a hnedá

Jantárové a hnedé odtiene znižujú oslnenie a rozjasňujú váš zrak počas zamračených dní. Blokovaním modrého svetla zvyšujú kontrast a ostrosť zraku, najmä na zelenom a modrom pozadí. Sú to všestranné farby a vyhovujú rôznym poveternostným podmienkam. Zvážte výber jantárových a hnedých odtieňov pre športy ako rybolov, bejzbal, golf, poľovníctvo, cyklistiku a vodné športy.

  • Ružová a červená

Ružové odtiene zvyšujú kontrast blokovaním modrého svetla. Tieto odtiene sú známe tým, že upokojujú oči a poskytujú pohodlie pri dlhšom nosení.

soczewki okularów polaryzacyjnych

Zdroj: Dreamstime.com

Materiály šošoviek slnečných okuliarov

  • Polykarbonát

Polykarbonátové šošovky sú tenšie a ľahšie než tradičné plastové šošovky. Sú tiež až 10-krát odolnejšie voči nárazom ako sklenené alebo plastové šošovky. Polykarbonát sa preto stal obľúbeným materiálom pre ochranné a športové okuliare.

  • Sklo

Sklenené šošovky ponúkajú vynikajúcu optickú čistotu a odolnosť proti poškriabaniu. Sú však ťažšie a drahšie.

  • Polyuretán

Polyuretán poskytuje vynikajúcu odolnosť proti nárazu a vynikajúcu optickú čistotu. Je flexibilný a ľahký, ale taktiež drahší.

  • Akryl 

Akryl je lacnejšia alternatíva. Je menej odolný a nie taký číry ako polykarbonát alebo sklo.

Vlastnosti šošoviek slnečných okuliarov

Existujú rôzne úpravy skla, z ktorých každá zodpovedá špecifickej potrebe. V závislosti od športu môže dobre zvolená úprava šošovky prispieť k lepšiemu a bezpečnejšiemu zážitku zo športu.

Polarizované slnečné okuliare

Keď sa svetlo odráža od rovných povrchov, ako je voda, sneh, sklo, piesok alebo chodník, odráža sa kolmo na tento povrch. Toto reflexné oslnenie je veľmi intenzívne a má potenciál spôsobiť zvýšené podráždenie očí, únavu očí a v niektorých prípadoch obmedzené videnie.

Polarizácia odstraňuje odlesky z reflexných predmetov, čím pomáha pri vizuálnej čistote. Polarizačné šošovky sú obľúbené medzi športovcami pri všetkých outdoorových športoch, pretože znižujú oslnenie, čo umožňuje športovcom robiť jasné rozhodnutia za jasných svetelných podmienok.
Sú vhodné najmä pre vodné športy, cyklistiku a šoférovanie, kde býva vysoký stupeň reflexného odlesku, avšak neponúkajú dodatočnú UV ochranu.

Polarizačné okuliare Julbo Montebianco 2

Fotochromatické slnečné okuliare

Pre milovníkov zimných športov (lyžovanie, snowboarding, sánkovanie) a aktivít vo vysokej nadmorskej výške je kľúčové čo najviac minimalizovať oslnenie a vedieť predvídať reliéf terénu. Na tento účel sú obzvlášť účinné fotochromatické šošovky.

Fotochromatické šošovky sa automaticky prispôsobujú meniacej sa intenzite svetla, aby vás chránili v širšom rozsahu. Tieto šošovky sú v skutočnosti tmavšie (aby blokovali viac svetla) počas jasných dní a svetlejšie, keď sú podmienky tmavšie.

Upozornenie: Fotochromatický proces nefunguje pri šoférovaní, pretože UVB lúče neprenikajú cez vaše čelné sklo.

 fotochromowe okulary rowerowe

Fotochromatické okuliare Salice 018+

Nátery slnečných okuliarov

Prémiové slnečné okuliare môžu mať niekoľko vrstiev povlakov:

  • Hydrofóbna vrstva odpudzujúca vodu
  • Povlak proti poškriabaniu na zlepšenie odolnosti
  • Náter proti zahmlievaniu pre vlhké podmienky alebo náročné aktivity

Výber rámu pre športové okuliare

Výber rámu určuje vaše pohodlie pri športových aktivitách. Pokiaľ ide o štýl a dizajn, bezpečnosť je na prvom mieste, takže na rozdiel od módnych slnečných okuliarov športové slnečné okuliare musia poskytnúť vašim očiam určitú úroveň ochrany. Pamätajte, že športové slnečné okuliare pomáhajú chrániť vašu tvár a zrak.
Materiál rámu na športových slnečných okuliaroch by mal byť pružný, ľahký a dobre zostavený. Zároveň musia dobre sedieť na tvári, byť odolné a musia poskytovať dostatočné vetranie, aby nedochádzalo k zahmlievaniu.

Materiál rámu slnečných okuliarov

  • Kovový rám

Kovové rámy sa ľahko prispôsobujú a menej rušia vaše zorné pole. Kovové rámy sú však menej odolné ako iné typy a nie sú určené na činnosti s vysokým nárazom. Kov sa môže tiež ľahko zahriať.

  • Nylon

Nylon je lacný, ľahký a odolný. Niektoré nylonové rámy majú vysokú odolnosť proti nárazu. Tieto rámy však zvyčajne nie sú nastaviteľné.

  • Acetát

Acetát, čo je variácia plastu, je obľúbený pre štýlové slnečné okuliare. Materiál je však menej pružný a nie je vhodný pre vysokoaktívne športy.

okulary przeciwsłoneczne do wędrówek Julbo

Okuliare Julbo CHAM Spectron 4

Tipy na okuliare podľa športu

Aby ste mali lepší prehľad, aké outdoorové okuliare si vybrať pre konkrétny šport, prinášame vám výber z našej ponuky od renomovaných značiek:

Univerzálne športové okuliare

Športové slnečné okuliare Dynafit Trail Evo Sunglasses

Ide o všestranné okuliare od značky Dynafit Trail Evo, ktoré disponujú nízkou váhou, dobrým priľnutím a spoľahlivou ochranou pred slnečnými lúčmi. Trail Evo navyše zabraňujú zahmlievaniu skiel a vynikajúco padnú a nekĺžu ani pri intenzívnom pohybe.

Hodia sa na viaceré športy, ako sú napríklad beh, cyklistika, jazda na kolieskových korčuliach, vysokohorská turistika, skialpinizmus či bežkovanie.

Športové slnečné okuliare Dynafit Trail Evo

Cyklo okuliare

Cyklistické okuliare Salice 020 s fotochromatickými sklami

Ide o kvalitné cyklistické okuliare od značky Salice s fotochromatickými sklami. Okuliare disponujú športovým a zároveň štýlovým dizajnom. 

Okuliare sú dodávané s praktickým púzdrom a s troma druhmi skiel. Od základných farebných, ktoré sa hodia do pekného slnečného počasia cez číre, ktoré sa používajú v nepriaznivom počasí bez slnka, až po fotochromatické sklá. Tieto univerzálne sklá  sa prispôsobujú intenzite slnečného žiarenia, takže sa hodia takmer do každého počasia.
Sú vhodné predovšetkým na cyklistiku, avšak môžete ich využiť aj na turistické outdoorové dobrodružstvá, ale aj ako bežecké okuliare pri jasnom slnečnom svetle.

 fotochromowe okulary rowerowe

Cyklistické okuliare Salice 020+

Turistické okuliare

Okuliare 100% Speedtrap® sú plne nabité najpokročilejšími technológiami pre maximálny športový výkon.

Tento model je vylepšený o špičkové šošovky Ultra HD, ktoré sú vyrobené z polykarbonátu odolného voči rozbitiu a nárazu, ošetrené povrchovou úpravou Hydroilo, ktorá odpudzuje vodu, pot a nečistoty. Gumový nosník a špičky nožičiek s ultra priľnavosťou pomáhajú poskytovať celodenné pohodlie, zatiaľ čo spodné ventilačné otvory znižujú vlhkosť na šošovke.

 

 

Okuliare 100% Speedtrap Soft Tact Black - HiPER Red Multilayer Mirror Lens

 

Prezrite si celú ponuku

Teraz, keď už viete, na aké kritériá sa pri výbere okuliarov zamerať, môžete si porovnať rôzne modely z našej ponuky a vybrať si tie, ktoré vám budú vyhovovať najviac. Na Outdoorlive.sk nájdete množstvo kvalitných slnečných okuliarov určených na rôzne športové aktivity. V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať, spoločne vyberieme slnečné okuliare, ktoré budete zbožňovať.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.