NEPREMEŠKAJ NOVINKY OD MAMMUT

Oblečenie, obuv a doplnky už od -20%

Vytvorte si objednávku do 12:00

a balíček vám odošleme ešte dnes.

Ako si vybrať paddleboard? Porovnanie modelov a ich vlastností

Ako si vybrať paddleboard? Porovnanie modelov a ich vlastností
Plánujete skúsiť paddleboarding? Poradíme vám na čo sa pri výbere zamerať a aký model paddleboardu sa vám bude hodiť.

Všeobecné tipy, ako vybrať paddleboard

Ak chcete nájsť perfektný SUP (skratka pre stand up paddleboard), porozmýšľajte nad faktormi ako sú predošlé skúsenosti, veľkosť a tvar dosky, objem či nosnosť. Zvážte aj to, ako budete paddleboard skladovať a prepravovať. Nakoniec nezabudnite na príslušenstvo, ktoré budete potrebovať, aby ste si spríjemnili zážitok z pádlovania.

Typy paddleboardov podľa využitia

Univerzálny all-round paddleboard

Ide o najbežnejší typ paddleboardu. Sú perfektnou voľbou pre začínajúcich vodákov, ktorí uvítajú extra šírku pre väčšiu stabilitu. Tomuto typu najviac vyhovuje plochá voda, ako sú jazerá a rybníky.
Napriek ich typicky väčšej šírke v porovnaní s inými typmi paddleboardov stále ponúkajú slušnú manévrovateľnosť. Vďaka svojej veľkosti sa hodia pre rodiny s deťmi či domácimi miláčikmi.

Paddleboard na jogu

Pri cvičení jogy na paddleboarde ide o úplne nový zážitok. Čerstvý vzduch v kombinácií s vodou je balzamom nielen pre myseľ, ale aj pre telo. Tento tvar paddleboardu je vhodný aj na pádlovanie na plochej vode a cvičenie súvisiace s fitness.
Odporúčame však radšej nafukovacie SUP, pretože sa vo vode držia vyššie ako tvrdé paddle dosky.

Zdroj: Dreamstime.com

Paddleboard na more- vhodný na surfovanie

Na paddleboarde sa surfovať naučíte ľahšie ako na bežnej surfovej doske, pretože keď sa k vám dostane vlna, už stojíte a vyvažujete sa. 

Tieto paddleboardy na more sú o niečo kratšie a sú skosené, vďaka čomu sú svižné a pohotovo reagujú na vlny. Ich zaoblený hrot umožňuje rýchle otáčanie, vďaka čomu sú veľmi dobre manévrovateľné na vlnách.

Paddleboard na preteky

Závodné paddle dosky sú určené pre vodákov, ktorí sa chcú venovať tomuto športu aktívnejšie a profesionálnejšie.

Tieto dosky sú väčšinou štíhlejšie a majú zúžený predok, čím sa znižuje odpor vzduchu a zvyšuje sa kĺzavosť po vodnej hladine.

Typy paddleboardov podľa materiálu a uskladnenia

Nafukovací paddleboard

Nafukovacie paddleboardy sú konštruované pomocou silných PVC vrstiev s krížovým stehom. Ide o cenovo dostupnejšiu možnosť, ako sú tvrdé SUP. Nafukovací paddleboard sa oplatí zvoliť v prípade, že cestujete a nemáte veľa miesta na uloženie dosky, alebo chcete dosku prepravovať na bicykli, autobusom alebo lietadlom.

Nafukovacie paddleboardy sú vynikajúce pre začiatočníkov, pretože sú veľmi odolné voči nárazom a pádom.

Nafukovací paddleboard sa zmestí do prepravného puzdra, ktoré má veľkosť približne ako väčší batoh. Pomocou ručnej pumpy ho môžete nafúknuť za 5 až 10 minút alebo ešte rýchlejšie, ak použijete elektrickú pumpu.

Sú mimoriadne pohodlné, avšak v porovnaní s tvrdými doskami môžu mať nižšiu výkonnosť. Sú horšie manévrovateľné, menej stabilné a často menej odolné ako epoxidové, sklolaminátové alebo drevené dosky. Hoci sú ľahké a lacné, nie sú vždy tou najlepšou voľbou.

Zdroj: Dreamstime.com

Pevný paddleboard

Väčšina pevných dosiek má jadro z peny EPS, ktoré je obalené skleným vláknom a epoxidom. Ide o pomerne ľahkú, odolnú a cenovo dostupnú konštrukciu. Paddleboardy z uhlíkového vlákna zase predstavujú kvalitnú, ale drahšiu možnosť. Zvoliť si môžete aj plastové SUP za výhodnú cenu, ale tieto paddleboardy sú veľmi ťažké a nemajú výkon ako iné materiály.

Pevné dosky ponúkajú najlepší výkon na vode. Presúvajú sa rýchlejšie, hladšie a s menšou námahou ako nafukovacie paddleboardy. Ak je teda vašou prioritou pádlovanie rýchlo a ďaleko, môže byť pre vás vhodnejšie rozhodnúť sa pre pevný paddleboard.

Pevné SUP sú k dispozícii vo väčšej škále veľkostí a jemne vyladených tvarov ako nafukovacie SUP, takže je tiež pravdepodobnejšie, že nájdete model, ktorý vám bude vyhovovať.

Zdroj: Dreamstime.com

Typy paddleboardov podľa technických parametrov

Paddleboard musí vyhovovať vašej veľkosti. Ak doska nevytlačí správne množstvo vody prispôsobené na vašu váhu, nebudete mať dobrú oporu a doska sa môže zdať nestabilná. Objem dosky a nosnosť sú dva faktory, ktoré ovplyvňujú, ako stabilne sa budete cítiť a ako dobre bude doska prechádzať cez vodu.

Objem

Objem paddleboardu, vyjadrený v litroch, udáva schopnosť dosky plávať s hmotnosťou na nej. Čím vyšší je objem, tým väčšiu váhu doska unesie.

Nosnosť

Každý paddleboard má určenú nosnosť, ktorú je schopný uniesť. Keď premýšľate o nosnosti, zvážte celkovú hmotnosť, ktorú na dosku položíte, vrátane vašej telesnej hmotnosti a hmotnosti akéhokoľvek vybavenia, jedla a pitnej vody, ktoré si so sebou vezmete.

Typy paddleboardov podľa trupu

Trup alebo telo paddleboardu hrá hlavnú úlohu pri určovaní výkonu dosky vo vode. Väčšina SUP má buď hobľovací trup alebo výtlakový trup. Existuje však aj niekoľko paddleboardov s hybridným dizajnom, ktoré kombinujú najlepšie atribúty každého typu.

Hobľovací trup

Hobľovací trup je plochý a široký, podobný surfovacej doske. Je navrhnutý tak, aby bol veľmi obratný. Dosky s hobľovacím trupom sú dobrou voľbou pre rekreačné pádlovanie, surfovanie, SUP jógu a divokú vodu. Sú vhodnejšie pre začiatočníkov.

Výtlakový trup

SUP s výtlakovým trupom majú špicatú prednú časť podobne ako kajak alebo kanoe. Trup prerezáva vodu a tlačí vodu okolo špicu do strán, aby sa zlepšil výkon a vytvorila sa tak rýchla a hladká jazda. Efektívnosť výtlaku trupu vyžaduje menšie úsilie ako hobľovanie trupu na pádlo, čo vám umožňuje prejsť na väčšie vzdialenosti pri vyšších rýchlostiach.

Paddleboardy s výtlakovým trupom sa môže hodiť na fitness pádlovanie, preteky či obyčajné rekreačné pádlovanie.

Porovnanie modelov paddleboardov

Teraz, keď už viete, na aké parametre je potrebné pri výbere pozerať, pripravili sme pre vás porovnanie najpredávanejších modelov paddleboardov na našej stránke aj s ich bližšou špecifikáciou.

Paddleboard Aquamarina Vapor

Ide o kvalitný all-round paddleboard, ktorý je určený ako pre začiatočníkov, tak i pre pokročilých vodákov. Môžete ho využiť na jazero, ale aj na more. Paddleboard sa vyznačuje veľkým objemom, takže poteší tých, ktorí hľadajú ľahkú jazdu a potrebujú so sebou vziať ťažší náklad, prípadne ho chcú používať dvaja alebo traja.

Komfortná drážka z EVA peny poskytuje extra priľnavosť pre bezpečnú jazdu. Výrobná technológia Drop Stitch Light zaisťuje ľahkosť a zároveň mimoriadnu tuhosť paddleboardu.

Vlastnosti:

  • Nosnosť: 140 kg
  • Objem: 310 l
  • Maximálny tlak vzduchu: 15 psi
  • Nastaviteľné bungee lano pre pohodlné umiestnenie nákladu na palube
  • Kovové očká D-ring pre jednoduché prichytenie kajakovej sedačky
  • Odolná neoprénová rukoväť
  • Pogumovaný ventil
  • Prenosné balenie

Tip:

Neodporúča sa pre veľmi ľahkých jazdcov, pretože s veľkým rozdielom medzi váhou a nosnosťou sa stáva paddleboard horšie ovládateľným. Napr. jazdec so 70 kg by mal voliť paddleboard s nižšou nosnosťou, aby pre neho bola manipulácia s paddleboardom pohodlná.

niebieski paddleboard aquamarina vapor

Aquamarina Vapor

Nafukovací paddleboard Hydro Force Oceana

Ďalší model je štýlový, nafukovací paddleboard pre začínajúcich aj skúsených jazdcov. Primárne je zameraný na pohodlnú jazdu v stojatých i tečúcich vodách. Vďaka svojej šírke a dĺžke ponúka perfektnú stabilitu. Je možné ho použiť aj ako kajak vďaka odnímateľnej sedačke a opierke nôh.

Paddleboard i so všetkým príslušenstvom zabalíte jednoducho do transportného batohu.

Vlastnosti:

  • Nosnosť: 120 kg
  • Objem: 265 l
  • Maximálny tlak vzduchu: 15 psi
  • D-ring na chvoste pre uchytenie bezpečnostného lanka
  • Nastaviteľné bungee lano pre pohodlné umiestnenie nákladu na palube
  • Drážka z Eva peny poskytuje lepšiu priľnavosť a pohodlie
  • Odolná rukoväť
  • Technológia: dvojvrstvový DROP-STITCH–drop stitch“ (vnútorné nylonové vlákna) pre pevnú a zároveň ľahkú konštrukciu
  • Vysokotlakový ventil pre jednoduchšie nafúknutie

paddleboard hydroforce oceana

Hydroforce Oceana Combo

Nafukovací paddleboard F2 STRATO 11.5 COMBO

Posledným modelom, ktorý vám predstavíme, je rodinný, multifunkčný paddleboard F2 Strato Combo, ktorý v sebe spája paddleboard a kajak. Je dodávaný s kajakovou sedačkou a skladacím 4-dielnym hliníkovým pádlom. Na hladine je neuveriteľne stabilný, takže je možné ho použit v stoji aj v sede. Jednoducho sa prenáša vďaka odolným rukovätiam.

V balení nájdete aj doplnky, ktoré budete potrebovať, a to: pumpu pre pohodlné nafúknutie, odnímateľnú stredovú plutvu, opravnú sadu a samozrejme tašku, do ktorej sa celé toto vybavenie bez problémov zmestí.

Vlastnosti

  • Nosnosť: 145 kg
  • Objem: 330 l
  • Maximálny tlak vzduchu: 15 psi
  • D-ring na chvoste pre uchytenie bezpečnostného lanka
  • Kovové očká D-ring pre jednoduché prichytenie kajakovej sedačky
  • Nastaviteľné bungee lano pre pohodlné umiestnenie nákladu na palube
  • Protišmyková drážka EVA poskytuje lepšiu priľnavosť a pohodlie
  • Odolná rukoväť
  • Výborná stabilita
  • Vysokotlakový ventil pre jednoduchšie nafúknutie
  • Bez problémov odvezie aj dvoch dospelých, dieťa alebo psa

f2 paddleboard

F2 STRATO COMBO

Vyberte si paddleboard a bavte sa naplno

Na Outdoorlive.sk ponúkame len tie najkvalitnejšie značky paddleboardov v tomto odvetví. Nech si u nás vyberiete ktorúkoľvek značku, garantujeme vám, že budete veľmi spokojní a zažijete príjemné chvíle s najbližšími na vode. Nečakajte a vyberte si paddleboard či iné outdoorové vybavenie na vaše letné dobrodružstvá ešte dnes.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyňa, ktorá má rada šport už od svojich detských rokov. Najradšej má behanie, ale s obľubou sa vydáva aj na vrcholky hôr.


Ďalšie články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozviete sa všetko dôležité zo sveta najlepších outdoorových značiek.